2019. október 24. - 19:00

Hírfolyam

2019. október 05.

Kézen Fogva Fejlesztőkuckó néven új foglalkozás indult ma a szabadkai VM4K-ban. A kétórás, játékos feladatokkal átszőtt program alatt szakemberek foglalkoznak a résztvevő gyerekekkel, gondoskodnak képességeik fejlesztéséről, de a szülők kérdéseire is válaszolnak, tanácsot adnak.

2019. október 05.

Szombat délelőtt tartották meg a Kézen Fogva Fejlesztőkuckó első foglalkozását a szabadkai Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központban. A műhelymunkán 6–8 éves gyermekek vehettek részt, akikkel képzett szakemberek foglalkoztak.

2019. október 05.

A szabadkai Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ gyermekprogramjai, a Ringató és a Mesekuckó egyre népszerűbbek a szülők és a legkisebbek körében. Szombaton egy új foglalkozás indul, amely a 6–8 éveseknek szól. A Kézen Fogva Fejlesztőkuckó foglalkozásain a gyerekek képességfejlesztő játékokon vehetnek részt. A részletekről Csizmár Rita, a VM4K általános referense számolt be lapunknak.

2019. október 03.

A Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ új előadássorozatot indított Közgazdaságról másként címmel, amelynek első epizódjára csütörtök este került sor az intézmény klubhelyiségében. A sorozat első előadója dr. György László, Magyarország Innovációs és Technológiai Minisztériumának gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára volt, aki Egyensúlyteremtés – a gazdaságpolitika missziója címmel tartotta meg prezentációját.

2019. október 03.

A magyarországi rendszerváltás után a politikum tévútra vitte a magyar gazdaságot. A sorozatos hibás döntésekkel súlyos helyzetbe, az összeomlás szélére sodorták az országot. 2010-ben a FIDESZ-KDNP kormány ezt próbálta helyrehozni, gyakorlatilag egy második rendszerváltást hajtott végre. Ezt az un. unortodox gazdaságpolitikát belföldről, de a nemzetközi színtérről is sokan támadták, az eredmények azonban ma már szemmel láthatóak. A támadások egy része nem szűnt meg, mert a magyar kormány érdekeket sértett. Dr.

2019. október 03.

Egyensúlyteremtés - a gazdaságpolitika missziója címmel tartott előadást György László a VM4K-ban. Magyarország gazdaságstratégiáért felelős államtitkára a Közgazdaságról másként - nemzet és gazdaságpolitika elnevezésű programsorozat első vendégeként érkezett Szabadkára. Az eseményen bemutatta a 2017-ben megjelent könyvét, amelyben globális kontextusba ágyazva ismerteti a magyar gazdaságpolitika előtt álló kihívásokat.

2019. október 03.

Az est folyamán az érdeklődők összefüggéseket hallhattak a magyarországi gazdaság fejlődéséről, illetve az államtitkár a magyar kormány jövőbeli gazdasági céljairól is beszélt. Dr. György László az előadása után nyilatkozott lapunknak.

 

2019. szeptember 26.

Kik és milyenek vagyunk? Identitások a Vajdaságban címmel tartott előadást a szabadkai VM4K Klubban dr. Klamár Zoltán néprajzkutató, egyetemi oktató. A többes szám nem véletlen, ahol sok náció él együtt, ott sokféle identitás alakul ki, létezik egymás mellett. A mai vajdasági társadalom ismét a polgári hagyományok felé fordulva alakítja önképét, önazonosságát.

2019. szeptember 26.

Az est során szót ejtett a sokféle önazonosságnak az eredőiről, valamint azt is elemezte, hogy miből táplálkozik az identitás, illetve milyen elemekből tevődik össze. A néprajzkutató az előadása után arról is nyilatkozott lapunknak, hogy a különböző kisebbségi identitásokra milyen hatást fejthet ki a multikulturalizmus.

2019. szeptember 26.

A Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központban dr. Klamár Zoltán néprajzkutató, egyetemi oktató Kik és milyenek vagyunk? címmel, a vajdasági identitásokról tartott előadást. Klamár Zoltán Topolyán született, majd pedig Magyarkanizsán élt. 2011 óta az MTA BTK Néprajztudományi Intézet és a váci Székesegyházi Kincstár és Egyházmegyei Gyűjtemény munkatársa. Az ELTE néprajzszakán szerzett doktori fokozatot, és számos magyarországi egyetem vendégtanára volt.

Médiatár – Videók