Közgazdaságról másként: hogyan lehet erényesen gazdálkodni?

2019. október 31.

Dr. Baritz Sarolta Laura, domonkos rendi szerzetesnővér, közgazdász, valamint Fóris Ferenc vállalatirányítási tanácsadó tartott előadást 2019. november 31-én este a VM4Köz. Klubban Hogyan lehet erényesen gazdálkodni? címmel.

Előadóink a gazdaságban és pénzügyben érvényes elveket, tanokat próbálták meg a keresztény erkölcs szempontjából közelebb hozni a hallgatósághoz. Az előadásból a jelenlevők többet megtudhattak az alternatív gazdasági gondolkodásról, amely a fenntarthatóbb életet tudná biztosítani a jövő nemzedékei számára.

Dr. Baritz Sarolta Laura szerint a gazdaság legfőbb célja az ember boldogsága és kiteljesedése kell hogy legyen. A keresztény elgondolásban a profit csak eszközként van jelen, mellyel akár nemes célokat is meg lehet valósítani. Fóris Ferenc előadásában a megtermelt dolgok értékéről beszélt. Arra hívta fel a hallgatóság figyelmét, hogy nem az az elsődleges, hogy a bizonyos dolognak van-e keletje, hanem azt kell szem előtt tartani, hogy milyen érzéseket közvetít a külvilág felé.

A jelenlegi anyagias világban újdonságnak számít az előadás témája. Sokak szerint világunknak paradigmaváltásra lenne szüksége a főáramú közgazdasággal szemben.

Az eseményről szóló továbbí beszámolók az alábbi linkeken érhetők el:

Magyar Szó: Emberközpontú gazdasági elvekről (beszámoló)

Vajdaság Ma: Közgazdaság és keresztény erkölcs (beszámoló)

Pannon RTV: Erényesen is lehet gazdálkodni (beszámoló, videó)

Szerbiai Mária Rádió magyar szerkesztősége: Hogyan lehet erényesen gazdálkodni? (a beszélgetős est meghallgatása)