A magyar vagyonok kisajátítása Jugoszláviában 1945 után

Európa és mi

2019. november 07.

2019. november 7-én Európa és mi rendezvénysorozatunk keretén belül dr. A. Sajti Enikő magyar történész, akadémiai doktor  A magyar vagyonok kisajátítása Jugoszláviában 1945 után címmel tartott előadást a VM4Köz.Klubban.

Az est folyamán előadónk a magyar állampolgárok ingó és ingatlan vagyonának, a magyar állam, a magyarországi pénzintézetek, valamint a kis- és nagyvállalatok ipari és pénzügyi érdekeltségeinek sorsát; a jugoszláviai államosításokat, azok hely- és világtörténelmi, gazdasági és politikai hátterét, továbbá a magyarok állampolgárságának változását ismertette az 1918 és 1945 közötti, valamint az azt követő időszakban – a magyar-jugoszláv tárgyalások bemutatásával kiegészítve.

A fegyverszüneti egyezmény (1945) kapcsán kiutasított magyarok sorsáról (is) beszélt, így vajdasági vonatkozás gyanánt egy bácsfeketehegyi orvos történetét is elmesélte, kit – némi készpénzen kívül – teljes vagyonától megfosztottak, sőt még orvosi felszerelését is elkobozták.

Az ilyen és ehhez hasonló történetek, történeti események és tények kíséretében az államosítások és elkobzások folyamatának nyomon követése, megismerése mellett, az 1956-os két állam közötti megállapodás következményeiről, a háborús jóvátétel és egyéb gazdasági-jogi természetű kérdésekről, továbbá a visszaszármaztatási eljárás jelenlegi állásáról is szó esett.

 

Az eseményről szóló további beszámolók az alábbi linkeken érhetők el:

Magyar Szó: Elkobzott vagyonok (beszámoló)

Hét Nap: Villámgyors vagyonelkobzás, vontatott visszaszármaztatás (beszámoló)

Vajdaság Ma: A magyar vagyonok kisajátítása Jugoszláviában és a kárpótlás kérdése (beszámoló)

Pannon RTV: A magyar vagyonok kisajátítása Jugoszláviában 1945 után (interjú, videó)

Szabadkai Magyar Rádió: A magyar vagyonok kisajátítása Jugoszláviában 1945 után (Dr. A. Sajti Enikő előadásának meghallgatása)