Palackmagány

2018. szeptember 20.

A VM4Köz. Klub tegnap esti irodalmi-beszélgetős estjén jobban megismerhettük Géber László költő, esszéíró, szerkesztő életét és munkásságát.

Géber korai verseiben állandóan kérdező, szemlélődő lírai én jelenik meg, aki a bonyolult világban szemlélődik, kérdéseket vet fel, melyekre legtöbbször újabb kérdéssel vagy egy-egy idézettel válaszol. Tartózkodó egyszerűség és szerénység, higgadt őszinteség és nyelvi tömörség jellemzi költészetét – mondta el bevezetőjében Brenner János szerkesztő.
A közönség hallhatta a költő előadásában az Itt háború van és az Ahogy a nagy madarak című verseket – erőteljes hatásuk azt mutatta, hogy Géber költészete kiemelkedő, sajátságosan szuggesztív.

A beszélgetés fonalát időnként magához ragadó, az alkotási folyamatról, a mindennapokról, az emberi viszonyokról megrázó és egyben magával ragadó őszinteséggel beszélő Géber László különös irodalmi utazásra vitte az est vendégeit, amiben Brenner János felkészült és minden rezzenésre reagáló beszélgetőpartner volt. A magánkiadásban megjelent A Szigetlakó című kötet kapcsán azt is megtudhatta a közönség, miképpen és miért jelent meg a kötet magánkiadásban, ennek milyen jelentősége van a költő életében – talán nem volt véletlen, amit Géber legújabb kötetének szövegei kapcsán kifejtett: virtuális üzenetek ezek, melyeket miután leír, palackba teszi, és csak útjára indítja azokat. Választ nem vár.

Esszéi komoly, komor és mégis élettel teli képeket villantanak fel, ahogyan ő maga megfogalmazta, minden könyvében van egyfajta szeretet. A szerző fontosnak tartja a képeket, fotókat, olyannyira, hogy könyvei borítóján is saját fotói szerepelnek.