Szabadka kincsei

2019. november 28.

2019. november 28-án Novák Attila Szabadka kincsei című előadásában virtuális sétára invitálta – a VM4Köz.Klubban igen nagy számban megjelent – érdeklődőket, melynek során városunk ismert-ismeretlen értékeit mutatta be érdekes történetek, anekdoták és történelmi tények kíséretében.

A Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium jelenlegi igazgatója – Szabadka szerelmeseként – már 2006 óta szakképesítéssel, engedéllyel rendelkező idegenvezető, aki végzettségének (is) köszönhetően több nyelven (magyar, szerb, angol, német, spanyol) kalauzolja a kíváncsi turistákat és lakosokat.

Elmondása szerint, a közismert látványosságok mellett, még a turisztikai célpontokon kívül eső helyszínek is (az azokhoz tartozó történetekkel karöltve) elbűvölik az idelátogatókat, míg helyi lakosként gyakran közömbösen sétálunk e rejtett kincsek között, melyek ismerete városunk iránti tiszteletünk és szeretetünk mércéje kell legyen.

Előadásában kitért a város több  – jellemzően a (magyar) szecesszió folklórelemeivel díszített – építészeti (mű)remekére: a Városháza, a Zsinagóga, a Raichle-palota, a Városi Múzeum, az egykori Vidéki és Kereskedelmi Bank, a Városi Bérpalota épületeire; mesélt a Népszínház, a Ferences rendház és a Székesegyház történelmi múltjáról (is); továbbá rámutatott számtalan rejtett lépcsőház és átjáró helytörténeti és művészeti értékére, melyek formaviláguk, motívumaik és részletgazdag kidolgozásuk által városképünk egyedi és utánozhatatlan díszeit képezik.

A virtuális túravezetés során előadónk felhívta a figyelmet az értékmentés és -őrzés feladatára, melynek keretében törekednünk kell, hogy lehetőségeinkhez mérten mindannyian részt vállaljunk örökségünk megóvásában.

Az eseményről szóló további beszámolók az alábbi linkeken érhetők el:

Magyar Szó: Szabadka egy idegenvezető szemével (beszámoló)

Vajdaság Ma: Szabadka kincseit nem lenne szabad tovább rombolni! (beszámoló)

Vajdaság Ma: Szabadka kincseit nem lenne szabad tovább rombolni! (interjú)

Pannon RTV: Szabadka kincsei - Novák Attila előadása (nyilatkozat, videó)