Örökül hagyott kincseink nyomában

2019. szeptember 05.

2019. szeptember 5-én az Örökül hagyott kincseink nyomában elnevezésű beszélgetős esttel vártuk az érdeklődőket a VM4Köz. Klubban. Dr. Silling István nyelvjárás- és néprajzkutatóval, művelődéstörténésszel, nyugalmazott egyetemi tanárral lánya, dr. Silling Léda néprajzkutató és Brenner János szerkesztő beszélgetett életútjáról, a belenevelődéséről, valamint a szerzőpáros legújabb kötetéről, ami 2018-ban jelent meg a Nyugat-bácskai Szűzanya-emlékek címmel.

A beszélgetős est elején a közönség fotókon keresztül ismerhette meg a néprajzkutató életét, melyeket érdekes történetekkel fűszereztek. Silling Léda visszaemlékezett az apjával való közös gyűjtésekre, s kiemelte, hogy első emlékei még kislánykorából valók. Brenner János arra kérte Silling Istvánt, hogy vegyék számításba azokat a személyeket, kutatókat, akik hatással voltak rá. Dr. Silling István több nevet is említett, mégpedig Rónay Istvánét, Herceg Jánosét, Penavin Olgáét, Matijevics Lajosét, Erdélyi Zsuzsannáét, Bodor Anikóét és Szeli Istvánét, valamint azt is megosztotta a VM4Köz. Klub nagyszámú közönségével, hogy miért pont ezek a személyek voltak hatással rá, az ő munkásságára.

Megtudhattuk, hogy a szerzőpáros új kötetében elsősorban Nyugat-Bácska szakrális tárgyi hagyatékával, épített tárgyi örökségével foglalkozik: a köztéri szobrokkal, egyházi létesítményekkel, kápolnákkal, kálváriákkal. Silling István a jelent kutatta, bejárta Nyugat-Bácskát és felkutatta a Szűzanya-emlékeket, a kápolnákat, összeírta szobrainkat, és a legtöbb esetben történelmi áttekintéssel és történetekkel is gazdagította a vizuálisan is nagyon szép, fotóalbumszerű kiadványt. A bemutatott emlékhelyek több generáció évszázados emlékei, vagyis a könyv dokumentálja mindazt, ami 2018-ban Nyugat-Bácskában, illetve a Vajdaságban megtalálható, továbbá azt is megtudhattuk, hogy az utókor miként bánt ezekkel az emlékekkel.

A beszélgetős estet tortázással és borral zártuk, hiszen a közönséggel közösen köszönthettük születésnapján Silling Istvánt.

Az eseményről szóló további beszámolók az alábbi linkeken érhetők el:

Magyar Szó: Nyitott szemmel és nyitott lélekkel (beszámoló)

Vajdaság Ma: VM4K: Örökül hagyott kincseink nyomában (beszámoló)

Újvidéki RTV: Silling István és Silling Léda legújabb kötetének bemutatója (beszámoló, videó)

Szabadkai Magyar Rádió: Örökül hagyott kincseink nyomában (Dr. Silling Istvánnal és Dr. Silling Lédával Brenner János beszélgetett)