Újabb történelmi pillanat

2023. június 03.

Petőfi Sándort ábrázoló alkalmi bélyegeket fog kiadni a Szerbiai Posta

 

A Szerbiai Posta nyitottságának, illetve a Magyar Szó Lapkiadó Kft.-vel kialakított több évtizedes kiváló együttműködésének köszönhetően hamarosan a kétszáz évvel ezelőtt született költőóriás, Petőfi Sándor arcképével ellátott alkalmi bélyegek készülnek a Magyar Szó Lapkiadó Kft. Forum nyomdájában, a VM4K szakmai közreműködésével. A különös jelentőséggel bíró kezdeményezésről Újvidéken, lapkiadónk székházában hoztak döntést a projektumban résztvevő intézmények képviselői, akik történelmi pillanatnak nevezték az együttműködés létrejöttét.

A Magyar Szó Lapkiadó Kft. Forum nyomdájának bélyegosztálya a nyolcvanas évek elején alakult meg, azóta folyamatos együttműködést folytatnak a Szerbiai Postával, amellyel ennek köszönhetően kiváló kapcsolatot alakítottak ki. 2022-ben összesen kilencvenegy személyes, alkalmi, rendes és kiegészítő bélyeg kiadását valósították meg közösen, ami azt jelenti, hogy csak ebben az évben összesen 12 millió 800 ezer bélyeg került ki a Forum nyomdából.

– Két hónappal ezelőtt munkamegbeszélésre látogatott hozzánk a Szerbiai Posta Srbijamarke (Szerbiai bélyegek) igazgatója, Adam Sofronijević úr, akivel a megbeszélés során a folyamatban lévő közös projektumok mellett, ahogyan a kiváló partneri kapcsolatokban lenni szokott, egyéb témákat is érintettünk, így egyebek mellett szóba került Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója is. Az igazgató úr jelezte, hogy a Szerbiai Posta érdekelt abban, hogy a születésének bicentenáriuma alkalmából Petőfi Sándor arcképével ellátott alkalmi bélyeget adjon ki, aminek természetesen valamennyien nagyon megörültünk, hiszen ezt a nyitottságot egyrészt a több mint negyven évre visszatekintő sikeres együttműködésünk, másrészt Mókus Gábor nyomdáért felelős segédigazgatónknak a partneri kapcsolatok fejlesztése érdekében kifejtett erőfeszítései alapozták meg. A Szerbiai Posta illetékesei örömmel fogadták azt a javaslatunkat is, hogy szakmai partnerként a szabadkai székhelyű VM4K-t is vonjuk be a bélyegkiadás jelentőségén messze túlmutató projektum megvalósításába, ugyanis a VM4K munkatársai erejüket megfeszítve dolgoznak azon, hogy egész Vajdaságot bekapcsolják a Petőfi 200 emlékév Mozdulj! Petőfi! programsorozatuk eseményeibe. Óriási megtiszteltetés volt számunkra azt hallani az igazgató úrtól, hogy akkor, amikor a vajdasági magyarokról van szó, a Magyar Szó a legelső intézmény, ami az eszébe jut – hangsúlyozta Erdődi Edvina, a Magyar Szó Lapkiadó Kft. megbízott igazgatója, majd hozzátette, ez lesz az első alkalom, amikor magyar felirat kerül egy szerbiai postai bélyegre, ez pedig egy újabb bizonyítéka a vajdasági magyarok megbecsülésének.
– Reméljük, hogy ez a bélyeg egy szép, szimbolikus és művészi értékű hozzájárulás lesz a Petőfi-emlékévhez, emellett pedig olyan értékes és egyértelmű üzenetet fog hordozni, amely Szerbia és Magyarország közötti, illetve a vajdasági magyarsággal kialakított szoros együttműködésről tanúskodik. Nagyon örülünk annak, hogy ilyen módon mi is megemlékezhetünk Petőfi Sándorról, és ezáltal még szorosabbra fűzhetjük a magyar–szerb kapcsolatokat, és tovább erősíthetjük a két nemzet közötti együttműködést – hangsúlyozta Adam Sofronijević, a Szerbiai Posta Srbijamarke igazgatója, hozzátéve, az alkalmi bélyegeket valószínűleg szeptemberben fogják kiadni, és az értékük 130 dinár lesz, amely értékben Szerbiából Magyarországra levelet tudunk küldeni.

A bélyeg kidolgozásának szakmai partnere a szabadkai Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ, vagyis a VM4K. Lovas Ildikó, a VM4K koordinátora kiemelte, hogy a bélyeg megjelenésének pillanata egy hatalmas eredmény lesz a vajdasági magyarság számára.
– Abban hiszek, hogy a szerb–magyar kulturális együttműködés, ezen belül a nyelvhez kötött, irodalmi közös munka az, ami az együttélést és a közös lehetőségeket leginkább fejleszti. Mindez azt mutatja, hogy Petőfi Sándor nemcsak a magyarság számára fontos, hanem munkássága a szerb irodalomra, többek között Jovan Jovanović Zmajra és a többi szerb romantikus költő művészetére is olyan hatással volt, ami megkerülhetetlen – fogalmazott Lovas Ildikó.
A VM4K Mozdulj! Petőfi! programsorozatának már számos rendezvénye megvalósult az elmúlt hónapok során, köztük a Petőfi Szavalóverseny és a Petőfi-iskolák találkozója is, ugyanakkor hamarosan megjelenik a kortárs költők kötete is, amely a Magyar Szóval együttműködve, az Előretolt Helyőrség mellékleteként lát majd napvilágot.

Forrás: Magyar Szó