Útközben – társadalomtörténeti tények és tanulságok

2019. február 28.

Vékás János újságíró, bibliográfus, az MTA Kisebbségkutató Intézetének munkatársa volt 2019. február 28-án este a VM4Köz. Klub vendége.

Az előadó az Útközben – társadalomtörténeti tények és tanulságok című előadása kezdetén megjegyezte, hogy mielőtt feltennénk a kérdést, hogy mi a nemzet, először arra a kérdésre kell választ találnunk, hogy mi a társadalom, vagyis először ezt kell meghatároznunk. Vékás János beszélt a társadalom felépítéséről, alrendszeréről, s arról, hogy négy szempontból – gazdaság (javak), politika (viszonyok), kultúra (intézmények), demográfia (emberek) – tekinthetünk rá, s mindezen tényezők és szempontok szükségesek a társadalom létezéséhez és működéséhez.

Vékás János előadásában bővebben foglalkozott az identitás kérdésével. Az identitás mindazt magába fogadja, amit a társadalom is magába fogad.  Vagyis az identitás a társadalomban való létünk észlelése és értékelése, a társadalmi integráció belső tükröződése. Az identitás mélysége azt mutatja, hogy az egyén hány szállal kötődik az adott közösséghez, szélessége pedig azt, hogy hány közösséghez kötődik, a dinamika pedig azt jelenti, hogy a kötődések változhatnak. Az előadó kihangsúlyozta, az egyéni és közösségi, valamint a kettős identitás fogalmával nem ért egyet, szerinte az identitás egyéni tulajdonság, az ember pontosan tudja a maga helyét, pozícióját az adott közösségben. A helyes kifejezésnek a kettős vagy többes kötődést véli.

Vékás János szerint többet kellene megtudni arról, hogy a társadalmi alrendszerekben hol kell javítani, pótolni, hogy egy közösség megmaradjon. Többet kellene megtudnunk saját népünkről, vizsgálódni kellene kisebbségi közösségünkben, nagyobb hangsúlyt kell fektetni a demográfiai statisztikára.

Az eseményről szóló további beszámolók az alábbi linkeken érhetők el:

Magyar Szó: Az identitás egyéni tulajdonság (beszámoló)

Hét Nap: Vékás János: A fennmaradás belső biztosítékaira kell alapozni (beszámoló)

Vajdaság Ma: Vékás János volt a VM4Köz. Klub vendége: „A fennmaradás belső biztosítékait kell megteremteni” (beszámoló)

Pannon RTV: Vajdasági magyar társadalomtörténet a VM4K-ban (beszámoló, videó)

Szabadkai Magyar Rádió: Útközben – társadalomtörténeti tények és tanulságok (Vékás János előadása)