1968 Magyarországon – Miért hagytuk, hogy így legyen?

2018. szeptember 13.

2018. szeptember 13-án Dr. Murai András filmtörténész, filmesztéta, a Budapesti Metropolitan Egyetem intézetvezetője tartott előadást a VM4Köz.Klubban  1968 Magyarországon – Miért hagytuk, hogy így legyen? címmel.

Dr. Murai András kiemelte, hogy Magyarországon nem volt igazi tiltakozás, mert a rendszer szándékosan, és talán okulva a forradalomból, amit persze ellenforradalomnak tartottak és neveztek, új filmeket, új termékeket, új gondolatokat formált, ugyanakkor nyugati szerzőket lehetett olvasni, résnyire és hátsó szándékoktól sem mentesen nyitottak a nyugati kultúra felé.

Megtudhattuk, mi volt az a mesesajt, valamint azt is, hogy Magyarországon 1968-ban lehetett először Coca-Colát, Omnia kávét és Túró Rudit kapni.

Az előadó arról is mesélt, hogy vélhetően miért és hogyan került forgalomba a fogamzásgátló tabletta, képet kaphattunk a harmadik Táncdalfesztiválról, valamint a beat, a pol-beat kialakulásáról és képviselőiről is.

Dr. Murai András előadását, az általa társszerzőként jegyzett, a témáról szóló könyvet képeivel illusztrálta. Azt is elmondta, hogy a könyv legutoljára és ezáltal külön hangsúllyal a csehszlovákiai beavatkozás magyar résztvevőit és a magyarországi mártírt, Bauer Sándort tárgyalja, aki 17 évesen felgyújtotta magát a Nemzeti Múzem lépcsőjén, így tiltakozva a szovjetek bevonulása ellen.

Az eseményekről szóló további beszámolók az alábbi linkeken érhetők el:

Magyar Szó: Miért nem voltak diáklázadások Magyarországon? (beszámoló)

Hét Nap: Magyarország és 1968 (beszámoló)

Pannon RTV: Könyvbemutató volt a VM4K klubban (beszámoló, videó)

Vajdasági RTV: Az 1968-as magyarországi eseményekről (beszámoló, videó)