Az alföld. Petőfi - 200 - kirándulás

2023. szeptember 30.

Az alföld. Petőfi – 200 nemzetközi tájtörténeti konferenciánk előadásait követően izgalmas programokra vártuk előadóinkat. Csütörtökön, szeptember 28-án rövid városnéző túrára invitáltuk vendégeinket, melynek keretében Szabadka szebbél-szebb épületeit jártuk körbe. Első megállónk a szabadkai városháza volt, melynek napsütötte vitrázs ablakait belülről is megcsodálhattuk. A városházát követően a zsinagóga épületéhez érkeztünk, majd ellátogattunk a szabadkai Svetozar Marković Gimnázium előtt álló, a költő Szabadkán töltött éveinek emléket állító Kosztolányi-szobrokhoz. Kihagyhatatlan része volt még sétánknak a Szent Mihály Ferences templom és a szabadkai Népszínház. Utolsó megállónk a szecessziós csoda, Raichle Ferenc palotája volt.

A konferencia második napján Palicson folytattuk sétánkat, körbejárva a legszebb szecessziós tóparti látnivalókat. Elsőként megtekintettük a mai posta épületét, az egykori Hartmann-villát, de ellátogattunk a Vigadóhoz, a Zenepavilonhoz és a híres 1912-es emlék-szökőkúthoz is. Visszafelé, a Női Fürdő épületét elhagyva megálltunk a Zsolnay porcelánból készült kék vázánál, valamint Palics jelképénél, a jelenleg felújtás alatt álló Víztoronynál. Péntek este a palicsi Petra Borászatban töltöttünk pár kellemes órát, ahol csoportos körbevezetésben lehetett részünk a pincészetben. A séta után igencsak megéhezett vendégeinket különleges ízvilágú vacsorával és a fogásokhoz illő remek borokkal várták.

A Petőfi 200 emlékév alkalmából megrendezésre került tudományos konferencia kötetlen programjait jelképes módon a Tisza torkolatánál fejeztük. A harmadik és egyben utolsó napon a bátrabbak egy közös kiránduláson vehettek részt: szombaton a Duna és a Tisza torkolatánál fekvő Zalánkmenénre látogattunk el egy rövid hajóút erejéig.