Bolond Istók pályázat

2022. december 06.

PÁLYÁZATI KÖZLEMÉNY

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából a MOZDULJ! PETŐFI! vajdasági programsorozat keretén belül a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ a Vajdasági Magyar Művelődési Intézettel és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetséggel közösen pályázatot hirdetett Petőfi Sándor vagy Weöres Sándor Bolond Istók című művének színpadra állításának támogatására a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XXVII. Találkozóján.

Örömünkre szolgál, hogy komoly érdeklődést váltott ki pályázatunk a vajdasági magyar színjátszó társulatok körében. A kapott visszajelzések arról tanúskodnak, hogy mind Petőfi Sándor: Bolond Istók, mind pedig Weöres Sándor: Bolond Istók című művének színpadra állítása egy komoly, erőt próbáló feladat, melyre csak a legkreatívabbak mertek vállalkozni. Szövegkönyv hiányában a művészeknek puszta képzeletükre hagyatkozva kellett megoldaniuk ezen feladatot, roppant fantáziadús módon. Az érdeklődő társulatok zöme kifejezte, hogy bár kiváló ötletnek vélik Petőfi Sándor és Weöres Sándor azonos című művének a színrevitelét, a projekt elüt művészi profiljuktól. A Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozóján előadott, már megszokott műfajú színdarabokhoz képest a Bolond Istók című mű előadása lényegesen más művészi megoldásokat és megközelítést igényel. Ennek tekintetében egyedül a temerini Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület Jáccunk Truppja vállalkozott a mű színpadra vitelére, megragadva az alkalmat, hogy ezúton emlékezzenek nemzeti költőnk születésének 200. évfordulójára.

A temerini társulat művészi projektjét a bírálók izgalmas vállalkozásnak tartják, mely a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XXVII. Találkozóján kerül majd bemutatásra 2023. áprilisában, Topolyán.

A Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület Jáccunk Truppjának gratulálunk, és sikeres munkát kívánunk készülő előadásukhoz.

Tisztelettel,

a VM4K csapata