Civilizációs betegségek

2019. január 17.

2019. január 17-én, csütörtök este prim. dr. Kasza Bálint nyugalmazott családorvos civilizációs betegségek címmel tartott előadást a VM4Köz. Klubban.

Doktor úr előadása kezdetén elmondta, a civilizáció legfőbb célja a technikai fejlődés és az anyagi javak felhalmozása, miközben háttérbe szorul az emberi jóllét és az egészség megőrzése. Dr. Kasza Bálint fontosnak tartotta meghatározni a jólét és a jóllét közötti különbséget. Míg a jólét pénzügyi bőséget, gazdagságot jelent, addig a jóllét az emberek boldogságát, az egészséget, a szabadidőt, a családi és baráti kapcsolatokat helyezi előtérbe. Mindenki maga dönti el, hogy a jólétet vagy a jóllétet tartja elsődlegesnek.

Doktor úr kiemelte, hogy a rossz életmódbeli szokások a megbetegedések közel 75-85%-áért felelősek, s talán a holisztikus szemléletmód hiányzik az egészségmegőrzésből, ahol pl. az orvos nemcsak a betegséget, hanem a beteget is gyógyítja, az egészségét kívánja helyreállítani. Az előadó Platónt is idézte, mivel a nagy filozófus szerint „a legnagyobb hiba, amit az orvosok elkövetnek, hogy a testet anélkül próbálják meggyógyítani, hogy az elmét is gyógyítani próbálnák”.

Az egyre növekvő pszichés terhek miatt a szervezet elhúzódó válaszreakciója egy vagy több folyamatos negatív ingerre a folyamatos feszültség, a hosszantartó idegesség és aggodalom. A krónikus stresszel együtt kell élni és meg kell tanulni kivédeni annak káros következményeit. Tudniillik nem maga a stressz a káros, hanem a stresszre adott válasz (pl. a fizikai aktivitás elmaradása). Doktor úr elmondta, hogy a civilizációs betegségek elkerülése érdekében elegendő figyelmet kell fordítanunk pszichénkre, lelki egészségünkre, a helyes táplálkozásra, valamint a rendszeres mozgásra. A tartalmas előadás közel egyórás közönségbeszélgetéssel zárult.

Az eseményről szóló további beszámolók az alábbi linkeken érhetők el:

Magyar Szó: A jólét nem ugyan az, mint a jól-lét (beszámoló)

Pannon RTV: Van megoldás a civilizációs betegségek elkerülésére (beszámoló, videó)

Vajdasági RTV: Előadás a civilizációs betegségekről (beszámoló, videó)

Szabadkai Magyar Rádió: Civilizációs betegségek (Prim. dr. Kasza Bálint előadása)

Kapcsolódó médiatartalom