Csütörtök – VM4K Filmklub (Torzók)

2022. május 19.

2022. május 19-én a VM4K Filmklubban 19 órai kezdettel a Torzók című magyar filmdrámát nézhették meg vendégeink, Sopsits Árpád rendezésében.

Az alkotás 2001-ben készült, főbb szerepekben:  Mészáros Tamás, Csizmadia Szabolcs, Gálffi László, Mácsai Pál, Zsilák Attila, Létay Dóra, Kovács Lajos, Gáspár Sándor, Müller Péter, Nádházi Zoltán, Thúri Imre.

A film nyitójelenete egy álombeli önfeledt családi sárkányeregetés, amit zuhanás, majd az álomból a robogó vonaton való ébredés követ. Az önéletrajzi ihletésű alkotás forgatókönyvét a hatvanas évek elején nevelőintézetbe került Sopsits saját és társai élményeiből írta. Az intézetet láthatjuk a levert szabadságharc utáni Magyarország lenyomatának is, de a rendező nem viszi el filmjét abba az irányba, hogy társadalmi kérdések kapjanak szerepet benne. Az alkotás középpontjában végig a kis Soproni Áron sorsa áll, akit kórházi ápolásra szoruló, gyengén látó anyja nem tud nevelni, apja pedig új házasságra készül, ezért nevelőotthonba adja a fiát. Az intézeti megpróbáltatások kegyetlenségeinek jelenetei éjszakai felvételek, melyek jól érzékeltetik a bebörtönzöttség hangulatát.  A film rendkívül nyomasztó világát a gyerekszereplők kiváló alakítása teszi még hatásosabbá.

A záróképben a nyitójelenethez hasonlóan a vonatról kihajoló kisfiút látjuk, az el nem ért szabadság csak álom marad, a vonat továbbviszi egy még sötétebb jövő felé.

A film rendezője, Sopsits Árpád a 32. Magyar Filmszemle legjobb rendezés díját, Mácsai Pál színész pedig a legjobb mellékszereplő díját kapta.

Köszönjük, hogy velünk tartottak!

 

Az eseményről további hírek és beszámolók az alábbi linkeken találhatók:

Pannon RTV: Sopsits Árpád Torzók című alkotása a VM4K Filmklubban (beszámoló)

Magyar Szó: A falak mögött (beszámoló)