Csütörtök esték újra (beszélgetés Molnár Tiborral – könyvbemutató)

2021. szeptember 23.

A Csütörtök esték elnevezésű programsorozat 2021. szeptember 23-i alkalmának vendége Molnár Tibor levéltáros, helytörténész volt, akinek nemrégiben jelent meg In nomine Domini! című könyve, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet kiadásában. A szerzővel Agyánszki Máté történész beszélgetett.

A kötetben, amely 1334 emberi sorsot dolgoz fel, a Bácskát is érintő „Nagy háború” jelentős emberveszteségének vizsgálatával foglalkozik a szerző, egy nemzetközileg is elismert és kiemelkedő jelentőségű kutatás keretében, amely egy teljesen új forrástípus – a Kalocsai Érseki Szentszék által az újraházasulandó özvegyek kérésére lefolytatott halottá nyilvánító eljárások dokumentum-vizsgálata – feltárásán alapszik és hosszadalmas levéltári kutatás eredményeként jött létre. Molnár Tibor elmondta, hogy az első világháborút követően számos bácskai katona holttányilvánítását kérelmezték a hozzátartozók, zömében a katonák özvegyei. Amennyiben az özvegy kérelmezte a holttányilvánítást, egy nagyon szigorú eljárás során lehetett csak az eljárást lebonyolítani, amelyet a plébános és az érsekség tanuk kihallgatásával folytatott le. A kötet kapcsán a szerző kiemelte, hogy a kötet célja, a Nagy Háborúban a kis emberek sorsát feldolgozni, emléküket megőrizni.

A kötet 500 plédányszámban jelent meg, az első könyvbemutatója a budapesti Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárban volt.

A járványügyi intézkedések miatt korlátozott számához képest szép számú közönség vett részt az esten, amely során minden egészségügyi előírást (maszkhasználat, higiéniai előírások) betartva élvezhették programunkat.

 

Köszönjük, hogy velünk tartottak!

 

Az eseményről további hírek és beszámolók az alábbi linkeken találhatók:

Magyar Szó: In nomine Domini! (közlemény)

Pannon RTV: Bemutatták Molnár Tibor In nomine Domini! című könyvét Szabadkán (beszámoló, videó)

Magyar Szó: Adatok és emberi sorsok (beszámoló, interjú)