Csütörtök esték újra (beszélgetés Molnár Tiborral – könyvbemutató)

2021. szeptember 23.

Csütörtök esték elnevezésű programsorozat 2021. szeptember 23-i alkalmának vendége Molnár Tibor levéltáros, helytörténész volt, akinek nemrégiben jelent meg In nomine Domini! című könyve, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet kiadásában. A szerzővel Agyánszki Máté történész beszélgetett.

A kötetben, amely 1334 emberi sorsot dolgoz fel, a Bácskát is érintő „Nagy háború” jelentős emberveszteségének vizsgálatával foglalkozik a szerző, egy nemzetközileg is elismert és kiemelkedő jelentőségű kutatás keretében, amely egy teljesen új forrástípus – a Kalocsai Érseki Szentszék által az újraházasulandó özvegyek kérésére lefolytatott halottá nyilvánító eljárások dokumentum-vizsgálata – feltárásán alapszik és hosszadalmas levéltári kutatás eredményeként jött létre. Molnár Tibor elmondta, hogy az első világháborút követően számos bácskai katona holttányilvánítását kérelmezték a hozzátartozók, zömében a katonák özvegyei. Amennyiben az özvegy kérelmezte a holttányilvánítást, egy nagyon szigorú eljárás során lehetett csak az eljárást lebonyolítani, amelyet a plébános és az érsekség tanuk kihallgatásával folytatott le. A kötet kapcsán a szerző kiemelte, hogy a kötet célja, a Nagy Háborúban a kis emberek sorsát feldolgozni, emléküket megőrizni.

A kötet 500 plédányszámban jelent meg, az első könyvbemutatója a budapesti Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárban volt.

A járványügyi intézkedések miatt korlátozott számához képest szép számú közönség vett részt az esten, amely során minden egészségügyi előírást (maszkhasználat, higiéniai előírások) betartva élvezhették programunkat.

 

Köszönjük, hogy velünk tartottak!