CSÜTÖRTÖK ESTÉK – FILMKLUB (N. N. A HALÁL ANGYALA)

2022. március 10.

Második alkalommal várta a magyar filmek iránt érdeklődőket a VM4K Filmklub 2022. március 10-én, amely során az N.N. a halál angyala című színes játékfilmet vetítettük a VM4K klubhelyiségében.

Az alkotás 1970-ben készült, rendezője Herskó János, főbb szerepekben: Gábor Miklós, Ruttkai Éva, Törőcsik Mari, Őze Lajos, Pécsi Ildikó, Darvas Iván.

A film nyitójelenete alatt egy televíziós adásból láthatunk részleteket, a főszereplő, Korin György (Gábor Miklós) új műsoráról mesél a riporternek. A komoly hangvételű, intellektuális diskurzust vidám zenével aláfestett főcím követi, amely alatt Korin egy taxissal (Törőcsik Mari) versenyezve Budapest utcáin autózik át. Egy belvárosi bérlakásba érkezik meg, ahol kabaréba illő jelenet bontakozik ki a szemrevaló háziasszony (Pécsi Ildikó), a féltékeny férj (Őze Lajos) és közte. Klasszikus vígjátéki folytatást ígér a baleset is, amely után a halottnak hitt főhős épp a korábban látott taxislány segítségét kénytelen igénybe venni.

A film izgalmas és tanulságos hangulatjelentés az 1968-as illúziók szétfoszlása után a helyüket kereső értelmiségiek világáról. Egy végtelenül személyes, önironikus művészi számvetés, és mivel a rendező a film elkészítését követően Svédországba emigrált, ez a film az utolsó rendezése – egy önreflexív mozgóképes búcsúlevélként is értelmezető.