Csütörtök esték – Kép és hang (beszélgetés Jovančić Miroslavval)

2022. május 12.

2022. május 12-én 19 órai kezdettel a Csütörtök esték elnevezésű rendezvénysorozatunk vendégeként Miroslav Jovančić festőművészt, zenészt, hallhatta a közönség, beszélgetőtársa Kucor Tamara művészettörténész, a szabadkai Kortárs Galéria kurátora volt.

A beszélgetés során Miroslav Jovančić elmondta, hogy a művészettel való foglalkozás kapcsán számára legfontosabb a felfedezés, a kutatás izgalma. Életének azon pillanatait vázolta fel, amelyek döntően befolyásolták művésszé válását. A motívumok, szimbólumok, melyeket festményeinek megalkotása során használ, mind a gyermekkor világának emlékeit idézik fel, három témakör köré csoportosítva: a „tökéletes világ”, a „növény és állat” és a „víz”  - ezek retrospektív kiállításának alappilléreiként is megjelentek életművében.

A zenével való kapcsolatában meghatározóak voltak a szabadkai Zeneiskolában töltött évek. Elmondása szerint zenei érdeklődésének palettája is színes, akár festményei, megtalálhatók rajta a klasszikus zene mellett a jazz, a kortárs népzene és a Đorđe Balaševićtyal való fellépések alkalmai.

Szóba kerültek életének, iskoláztatásának, tanulmányainak időpontjai, helyszínei: 1962-ben született Szabadkán. A középiskolát szülővárosában, a Zeneművészeti Akadémiát Újvidéken végezte el, majd az Alkalmazott művészetek Főiskoláján, Belgrádban tanult és az Újvidéki Művészeti Akadémián szerzett oklevelet festészet szakirányon, Vladimir Tomić osztályában. 1992-től képzőművészetpedagódusként tevékenykedett, majd 1998 óta a szabadkai Kortárs Galéria kurátora és tanít a Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumban is. Számos hazai és külföldi kiállításon és művésztelepek munkájában vett részt, művei Amerikában, Kanadában, Franciaországban, Hollandiában, Angliában is megtalálhatók, magángyűjteményekben. Életében a vizualitás és a zene egyaránt nagyon fontos szerepet játszik. Hegedűművészi pályafutása során 1978 óta ugyanaz a hangszer kíséri.

 2021-ben A vak ember tükre címmel nyílt kiállítása, mely a művész munkásságának elmúlt 13 évét foglalja össze. A festmények mellett filmek és videómunkák is bemutatásra kerültek ezen a tárlaton, bemutatva a sokoldalú művészt, kinek alkotótevékenységét a zene és a festészet tökéletes szimbiózisa hatja át. 

A művészet csodájával találkozni minden alkalommal gyönyörű élmény, zárta beszámolóját Jovančić Miroslav.

Köszönjük, hogy velünk tartottak!

 

Az eseményről további hírek és beszámolók az alábbi linkeken találhatók:

Magyar Szó: Kép és hang (közlemény)

Pannon RTV: Beszélgetés pályáról, alkotásokról, művészetről (beszámoló, videó)

Szabadkai Magyar Rádió: Csütörtök esték – Kép és hang (a beszélgetés meghallgatása)

Magyar Szó: A kulcsszó az élvezet (beszámoló, interjú)