Csütörtök esték – másképp (ünnepi különkiadás az 1848–49-es forradalom és szabadságharcra való megemlékezés alkalmából)

2021. március 25.

  Egészségügyi okok miatt az eredeti dátumhoz képest egy héttel később, 2021. március 25-én került sor a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ Csütörtök esték – másképp elnevezésű rendezvénysorozatának ünnepi különkiadására 19 órai kezdettel, a VM4K Facebook-oldalán, élő közvetítés formájában.

  A VM4K vendégei Agyánszki Máté történész, Bakos Árpád zenész, zeneszerző és Bakos Réka énekes, néprajzszakos egyetemi hallgató voltak, akik az 1848–49-es forradalom és szabadságharc kiemelkedő alakjait és eseményeit jelenítették meg egy zenés-beszélgetős est keretében.

  Az ünnepi különkiadást az 1848 című dal nyitotta meg Bakos Árpád előadásában. A beszélgetés során Agyánszki Máté mesélt a reformkorról, a forradalom és szabadságharcot megelőző eseményekről, a reformkor jeles alakjairól, a forradalom kirobbanásáról, azon belül pedig a március 15-i eseményekről. A történelmi időutazás során szóba kerültek továbbá a forradalom és szabadságharc eseményei, fontosabb csatái, az osztrák intervenció, a tavaszi hadjárat, a szabadságharc vereségéhez vezető történések, valamint amiről ritkábban és kevésszer esik szó: a forradalomban résztvevő nők és szerepük a szabadságharcban.

  A beszélgetés során elhangzottak még az Udvarom, udvarom, a Lehajlott a kökény ága, a Vágják a majtényi erdőt, a Hova mensz mű- és népdalok Bakos Árpád és Bakos Réka előadásában. Az estet a Marsagyusztéromban állok című katonadal zárta.

  Köszönjük, hogy velünk tartottak!

 

Az eseményről további hírek és beszámolók az alábbi linkeken érhetők el:

Magyar Szó: Erő, hűség, remény (beszámoló, interjú)

Pannon RTV: Forradalmi hangulat a VM4K-ban (beszámoló, videó)

YouTube: Csütörtök esték – másképp (felvétel az estről – feliratos)