2021. október 28. - 19:00

Csütörtök esték – másképp (beszélgetés Nagy Abonyi Szabolccsal)

2021. június 17.

2021. június 17-én 19 órai kezdettel Csütörtök esték – másképp elnevezésű rendezvénysorozatunk vendége Nagy Abonyi Szabolcs, a Szent Longinus Középkori Hagyományőrző Egyesület elnöke volt, akivel Baráth Gábor Gergely történész beszélgetett.

            Nagy Abonyi Szabolcs elmondta, hogy a középkori hagyományőrzés legnagyobb nehézsége a forrás hiánya, ugyanis térségünkben nagyon kevés eredeti dokumentum hozzáférhető ebből a korszakból. Az immáron 16 éve működő egyesület tagjai nemcsak a lovagi, zsoldosi öltözetek korhűségére törekszenek, hanem az udvari etikett betartására is. Vendégünk elmesélte, hogy műsoraik kerettörténetbe foglalt, előre begyakorolt koreográfia alapján történik, ezzel ki tudják küszöbölni a lehetséges sérülések nagy részét. Nagy Abonyi Szabolcs mesélt a középkori felszerelésekről, illetve a fegyvereik karbantartásáról is. A beszélgetés végén vendégünk kiemelte: az egyesület küldetése, hogy a középkor valódi arcát mutassák meg a XXI. század emberének.

A járványügyi intézkedések miatt korlátozott számához képest szép számú közönség vett részt az esten, amely során minden egészségügyi előírást (maszkhasználat, higiéniai előírások) betartva élvezhették programunkat.

 

Köszönjük, hogy velünk tartottak!

 

Az eseményről további hírek és beszámolók az alábbi linkeken érhetők el:

Magyar Szó: A középkorról, a hagyományokról a VM4K-ban (közlemény)

Magyar Szó: A középkorról, a hagyományokról (közlemény)

Pannon RTV: A középkori ember életéről tudhattak meg többet a VM4K-ba látogatók (beszámoló, videó)

Magyar Szó: Időutazás a tizennegyedik századba (beszámoló)

Csütörtök esték – másképp: beszélgetés Nagy Abonyi Szabolccsal (az est meghallgatása)