2021. október 28. - 19:00

CSÜTÖRTÖK ESTÉK – MÁSKÉPP (BESZÉLGETÉS NAGY ABONYI SZABOLCCSAL)

2021. június 17.

2021. június 17-én 19 órai kezdettel Csütörtök esték – másképp elnevezésű rendezvénysorozatunk vendége Nagy Abonyi Szabolcs, a Szent Longinus Középkori Hagyományőrző Egyesület elnöke volt, akivel Baráth Gábor Gergely történész beszélgetett.

            Nagy Abonyi Szabolcs elmondta, hogy a középkori hagyományőrzés legnagyobb nehézsége a forrás hiánya, ugyanis térségünkben nagyon kevés eredeti dokumentum hozzáférhető ebből a korszakból. Az immáron 16 éve működő egyesület tagjai nemcsak a lovagi, zsoldosi öltözetek korhűségére törekszenek, hanem az udvari etikett betartására is. Vendégünk elmesélte, hogy műsoraik kerettörténetbe foglalt, előre begyakorolt koreográfia alapján történik, ezzel ki tudják küszöbölni a lehetséges sérülések nagy részét. Nagy Abonyi Szabolcs mesélt a középkori felszerelésekről, illetve a fegyvereik karbantartásáról is. A beszélgetés végén vendégünk kiemelte: az egyesület küldetése, hogy a középkor valódi arcát mutassák meg a XXI. század emberének.

A járványügyi intézkedések miatt korlátozott számához képest szép számú közönség vett részt az esten, amely során minden egészségügyi előírást (maszkhasználat, higiéniai előírások) betartva élvezhették programunkat.