2023. március 29. - 18:00

Csütörtök esték – másképp (portrébeszélgetés Horváth Emmával)

2020. november 12.

2020. november 12-én a VM4K Csütörtök esték – másképp című közösségépítő programsorozatának vendége Horváth Emma a Külhoni Magyarságért Díj tulajdonosa, Vajdasági Magyar Művészeti-, és Magyar Életfa díjas előadóművész, tanár, a szabadkai Csáth Géza Művészetbaráti Kör alapítója és vezetője volt, akivel Dr. Némedi Imre főiskolai tanár, előadóművész beszélgetett irodalomról, előadóművészetről, hivatásról és életútról.

A jelenlévők betekintést nyerhettek Horváth Emma tanárnő gyermekéveibe, mely időszak meghatározó jelentőségű volt az életére nézve: egészséges szülői szigor, tisztelettanulás, testvéri szeretet, ismeret utáni vágy – mindez a keresztény értékeken alapuló családi környezetnek és nevelésnek volt köszönhető. Már óvodás korában megismerkedett az irodalommal, költészettel, s ez az egész életét végigkísérte. Párizsban, Londonban és Finnországban is munkálkodott. Nyugalmazott tanár révén Horváth Emma elmondta, hogy a tanári hivatás nagyon közel állt a szívéhez, önmagát mai napig is tanárnak is és előadóművésznek is tartja, utóbbi pedig kiemelt helyet foglal el életében. Az 1958-ban alapított Csáth Géza Művészetbaráti Kör Vajdaság első versmondó műhelye, mely által Horváth Emma a 60-as évektől kezdve az irodalom ifjú követőit tanította, mentorálta. Siker és elismerés fogadta tanítványait, mitőbb a tanárnő is számos elismerés tulajdonosa.

A beszélgetés végén Horváth Emma Ady Endre: A szamaras ember c. versével köszönte meg a jelenlévők számára, hogy a csütörtök esti beszélgetésnek részesei voltak, majd vágyát kifejtvén hozzátette: „mindig legyenek szamaras emberek!”