CSÜTÖRTÖK ESTÉK – SZABADKA, A SZTYEPPEI VÁROS (DR. SZABÓ ZSOMBOR ELŐADÁSA)

2022. április 07.

2022. április 7-én csütörtök esti rendezvénysorozatunk újabb állomásán Dr. Szabó Zsombor építészmérnököt, szerzőt, Szabadka város korábbi főépítészét köszönthettük a VM4K klubhelyiségében, aki Szabadka, a sztyeppei város címmel tartott előadást.

Az este folyamán a résztvevők betekintést nyerhettek a város középkori helyzetébe, annak kulturális, területi, földrajzi, közéleti sajátosságaiba, valamint megismerhették a város évszázadokon át tartó fejlődését. Szabadka város fejlődési folyamata igen sokszínű volt. Szabadkáról, mint településről már a XIV. század végén említést tesznek. A századok folyamán a társadalmi változások függvényében a települések képe is változott, s ezen tendencia megfigyelhető Szabadka fejlődéstörténetében is. A középkorban településmagok alakultak, melyek köré – szinte szabályos kört alkotva – szabályszerüen kiépültek a lakóépületek, kertek, a településmag legtávolabbi egységei pedig a megművelendő földterületek voltak.

Szabadka település a XVIII. században hatalmas fejlődésen ment keresztül, mezővárosi rangját is ebben az időben kapta Mária Terézia királynőtől.

Az előadás során szó esett a város földrajzi, azon belül a vízrajzi és domborzati elemeiről. Az egykoron bővizű sajátosságokkal rendelkező települést mára szárazság fenyegeti. Szabó Zsombor elmondta, hogy azok a szemfüles emberek, akik nyitott szemmel járnak a város utcáin, olykor megláthatják a város geomorfológiai fejlődésének régmúlt nyomait.

 

Köszönjük, hogy velünk tartottak!