CSÜTÖRTÖK ESTÉK – TALÁLKOZÁS EGY MOHÁCSI BUSÓVAL

2023. február 02.

Aki 2023. február 2-án 19.00 órakor ellátogatott a VM4K klubhelyiségébe, annak egy igazán vidám, farsangi hangulatú csütörtöki klubestben lehetett része, ugyanis ízelítőt kapott a busójárás, a busók világából. Vendégül láthattuk Rosta Endre mohácsi népi iparművészt, a Busóudvar vezetőjét, akivel dr. Silling Léda néprajzkutató beszélgetett.

A fesztelen hangulatú párbeszéd során a közönség mélyebb betekintést nyerhetett a mohácsi emberek az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára is felkerült, messze földön híres eseményébe. Kiderült, hogy az egy hétig tartó látványos, a turisták és a helyiek körében is igen népszerű busójárás folyamán milyen sokszínű programok követik egymást, hogyan és miből készül egy valódi busómaszk, milyen részei vannak egy busóöltözéknek, milyen zajkeltő eszközökkel űzik el a telet. Fény derült arra is, hogy mi minden változott, valamint mi az, ami megmaradt a régi szokások közül az évszázadok során. Megtudhattuk, mit takar a „poklade“ kifejezés, kik valójában a busók, a szépbusók és a jankelék. Nagy érdeklődés övezte az eseményen bemutatott valódi busómaszkokat és a teljes busóöltözéket, amelyet nemcsak megtekinthettek, hanem fel is próbálhattak az érdeklődők.

Vendégeink kihangsúlyozták, hogy a busójárásnak, mint minden népszokásnak nagyon fontos üzenete van: megőrizni, éltetni, ápolni és továbbadni eleink örökségét, hagyományait az évek során.

A kellemes klubest kötetlen beszélgetéssel és – az ünnepkörhöz illően –  farsangi fánkkal fűszerezve zárult.

Köszönjük, hogy ezúttal is velünk tartottak!