CSÜTÖRTÖK ESTÉK: ARANY ÁSÓ ÉS PANNÓNIA SZOBOR (DR. SILLING ISTVÁN ELŐADÁSA ÉS TOMISLAV DEDOVIĆ-TOMIĆ FOTÓKIÁLLÍTÁSA)

2022. június 02.

2022. június 2-án 19 órai kezdettel a Csütörtök esték elnevezésű rendezvénysorozatunk vendége dr. Silling István nyugalmazott egyetemi tanár, néprajzkutató volt, aki előadást tartott a Ferenc József öntöző- és hajózócsatorna  kiépítéséről és a különleges sorsú Pannónia-szoborról. Az előadást Tomislav Dedović-Tomić alkalmi fotókiállítása tette színesebbé.

Az előadás során Dr. Silling István a fotók segítségével vezette végig a történeten a közönséget, és elmondta, hogy a régi csatornát, amely a Ferenc-csatorna nevet viseli, 1793 május 5-én kezdték el ásni Ferenc József császár és király első kapavágása után és 1802-ben adták át a forgalomnak. A csatorna Bajánál kezdődik, majd Bezdánt, Zombort, Sztapárt és Verbászt érintve Bácsföldvár előtt kettéágazik és Óbecsénél ömlik a Tiszába. A később épült kisebb ága, mely Sztapárnál ágazik el, a Ferenc József-csatorna nevet viseli.

A Ferenc-csatorna építése Kiss József és Kiss Gábor tervei alapján valósult meg. Létrejöttét a mocsarak lecsapolásának szükségessége, a termőföldek mennyiségének és minőségének növelése, valamint a közlekedési útvonalak bővítése határozta meg. Türr István kezdeményezésére Bezdánnál zsilipet építettek a csatornára 1895-1899 között, amely a maga korában a legmodernebb volt a világon. Ezt a zsilipet sikerült megújítani és újra megnyitni 2020-ban.

A csatorna alapkövének elhelyezése után szobrot emeltek a Ferenc-csatorna partján Veprődnél. Az eredetileg 12 méter magas Pannónia szobor ma csonkán áll, mivel 1919-ben megrongálták. Dr. Silling István részletesen elmondta, mely részei hiányoznak a szobornak ma, többek között a feje, a fél karja, valamint a pajzsa. Kitért a különböző római vonatkozású motívumokra, díszítésekre és az alak női mivoltára is.

Nagy kutatásba vágná a fejszéjét az az ember, aki ki szeretné deríteni a szobor alkotójának kivoltát, de megérné,  zárta beszámolóját Dr. Silling István.

Köszönjük, hogy velünk tartottak!