Csizmadia Anna és barátai koncert

2019. szeptember 19.

A VM4K szervezésében 2019. szeptember 19-én, csütörtök este Csizmadia Anna és barátai muzsikáltak a Kosztolányi Dezső Színház színpadán.

Csizmadia Anna neve a 2012-ben megrendezett Fölszállott a páva népzenei vetélkedő által lett ismert, melyen a szóló ének és hangszer kategóriának győztese lett. 2014-ben Junior Prima díjban részesült, és még abban az évben átvehette a Vajdasági Magyar Művészeti Díjat is. Csizmadia Anna mellett fellépett még a Juhász zenekar, vagyis Juhász Gábor, Juhász Gyula, Vas Endre-Pasi, Dvorácskó Szebasztián, valamint Nagy Gábor népzenész, továbbá Csabai Zsuzsanna és Linka Szabolcs néptáncosok.

Csizmadia Anna felhívta a nagyszámú közönség figyelmét arra, hogy ne csak a dalra figyeljenek, hanem a szövegekre is, hiszen nagyon gazdag érzelmeket hordoznak. Elmesélte, hogy számára elsősorban a szöveg a fontos, s hogy minden egyes koncertjének repertoárján szerepelnek a kupuszinai dalok. Azzal a céllal, hogy az emberek megismerjék, megtudják, milyen gazdag a kupuszinai ember. Természetesen ezen a koncerten is az első dalok a kupuszinai dalok voltak. A koncertprogram zseniális volt, hiszen gyimesi keserves, lassú magyaros, gyimesi csárdás dallamok, Somogy megyei dalok, mezőségi muzsika, bácskai zene és tamburazene, Tisza menti rabének, valamint Küküllő menti dalok is elhangzottak.

Az estet színesítette a két néptáncos csodálatos tánca, valamint az óriási hangszerállomány. A zenészek nem győzték váltogatni a különlegesebbnél különlegesebb hangszereket. A közönséget magával ragadta Csizmadia Anna közös fellépése édesanyjával, Csizmadia Annával, akivel közösen kupuszinai egyházi népéneket énekeltek, és archaikus imádságot mondtak a közönségért.

Csizmadia Anna a koncert végén elmondta, hogy egyszerre nehéz és felemelő érzés itthon, a vajdasági magyar közönségnek énekelni. A koncertet szűnni nem akaró taps követte.

Az eseményről szóló további beszámolók az alábbi linkeken érhetők el:

Magyar Szó: Anyukájával is énekelt (beszámoló)

Pannon RTV: Csizmadia Anna a barátaival lépett fel Szabadkán (beszámoló, videó)