Egyensúlyteremtés – a gazdaságpolitika missziója

2019. október 03.

2019. október 3-án, csütörtökön a Közgazdaságról másként – nemzet és gazdaságpolitika elnevezésű programsorozat első vendége Dr. György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára volt a VM4Köz.Klub vendége, aki az Egyensúlyteremtés – a gazdaságpolitika missziója címmel tartott előadást.

Dr. György László előadása elején arról mesélt, hogy miért is írta meg a könyvét, mi volt ennek az indítéka. Elmondta, hogy minden politikai berendezkedésnek alapvetően ugyanaz a célja, vagyis ugyanannak az öt alapvető érték egyensúlyának a biztosítása, amitől az életminőségünk jobb lehet. S ez az öt alapvető érték a biztonság (a nemzetbiztonság), a szabadság  (a relatív szabadság), a rend, az igazságosság és a jólét.

A gazdaságstratégiának igazából a jólétre van hatása. Dr. György László könyvében megpróbált arra is választ adni, hogy mire való a közgazdaságtan, s mire valók a közgazdasági elméletek. Arra a következtetésre jutott, hogy minden történelmi kornak megvan a maga domináns hatalmi gazdasági elitje, s az egyensúly kialakítása és őrzése nagyon fontos. Dr. György László felhívta a VM4Köz. Klub nagyszámú közönségének figyelmét arra, hogy egy Magyarországhoz hasonló méretű ország csak akkor lehet sikeres, ha elszakad a régi, torz ideológiák iránti vonzalmától, meg kell védenie kritikus infrastruktúráját, és a lehető legnagyobb mértékben elő kell állítania mindent, ami a túléléshez szükséges – ételt, energiát, nyersanyagokat.

Dr. György László szerint ez tekinthető a siker első követelményének. A siker második követelménye az, hogy belföldi tulajdonban lévő és nemzetközi minőséget előállítani képes globális értékláncok épüljenek fel, amelyek közvetlen hozzáféréssel rendelkeznek a nemzetközi piacokhoz. A siker harmadik követelménye, hogy a kormány aktívan hozzájáruljon a munkaerő, a tőke és az adóbevételek közötti egyensúlyhoz. Vagyis a gazdaságpolitikának olyan környezetet kell létrehoznia, amely inspiráló és ösztönzi az embereket a tanulásra és a tanításra.

Az eseményről szóló további beszámolók az alábbi linkeken érhetők el:

Magyar Szó: Patrióta gazdaságpolitika (beszámoló)

Hét Nap: Magyarország gazdasági sikertörténete (nyilatkozat)

Vajdaság Ma: Egy elbukott rendszerváltás után 2010-ben történt meg Magyarországon az igazi változás (beszámoló)

Pannon RTV: A magyar gazdaságpolitika a szakértő szemével (videó, interjú)

Szabadkai Magyar Rádió: Egyensúlyteremtés – a gazdaságpolitika missziója (Dr. György László előadása)