ELÉRHETŐ-E AZ EU TAGSÁG SZERBIA SZÁMÁRA 2025-RE?

2018. október 11.

A VM4Köz.Klub csütörtök esti, az Európa és mi sorozat negyedik programjának vendége Orosz Anna, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója volt, aki előadásában arra a kérdésre kereste a választ, hogy az oly sok nehéz időszakot megélt Szerbia vajon 2025-re az Európai Unió részévé válhat-e?

Az előadás alkalmával szó esett a taggá válás hivatalos folyamatáról, mely egy hosszú és összetett folyamat. Az EU kilátásba helyezi az adott ország számára a csatlakozás lehetőségét, majd az ország tagjelölti státuszt kap, végezetül pedig kezdetét veszik a hivatalos csatlakozási tárgyalások, azonban a bővítés csakis és kizárólag az Európai Tanács egyhangú döntése értelmében lehetséges.

Orosz Anna szót ejtett Görögország és Macedónia helyzetéről, a szeptemberi referendumról mely kapcsán elmondta, hogy a bilaterális viták rendezésére elengedhetetlenül szükség van ahhoz, hogy egy ország csatlakozása sikeres legyen. Ebből a nézőpontból szemlélve nagy feladat előtt áll Szerbia, ugyanis – többek között – a Koszovóval kapcsolatos kérdéseket szükséges a csatlakozási folyamat alkalmával rendeznie.

Szerbia csatlakozási tárgyalása 35 fejezetet tartalmaz, melyből már az első kettő (tudomány és kutatás, valamint oktatás és művelődés) le is zárult. Orosz Anna, az előadás fő kérdését megválaszolván úgy fogalmazott, hogy sok feladat előtt áll még Szerbia, azonban ő óvatos optimistaként tekint Szerbia 2025-ös tervezett csatlakozása elé.

Az eseményekről szóló további beszámolók az alábbi linkeken érhetők el:

Magyar Szó: Ambíciózus dátum (beszámoló)

Hét Nap: Nem reális Szerbia 2025-beli csatlakozása az Európai Unióhoz (beszámoló)

Vajdaság Ma: Szerbia 2025-ös uniós csatlakozása nem reális, de lehetnek újabb programok, amelyek elősegíthetik a felzárkózást (interjú)

Pannon RTV: Szubjektív – Orosz Anna – 2018. 10. 18. (interjú, videó)

Pannon RTV: Mikorra válhat Szerbia az Európai Unió tagjává? (nyilatkozat, videó)

Vajdasági RTV: 2025-re uniós tagállam lesz Szerbia? (beszámoló, videó)