Felhívás - rajzpályázat

2023. március 09.

MOZDULJ! PETŐFI!

Petőfi-iskolák találkozója

Rajzpályázat a vajdasági, Petőfi Sándor nevét viselő általános iskolások alsó tagozatosainak részére

1973. június 10-12-e között került sor első alkalommal Doroszlón a Petőfi Sándor nevét viselő általános iskolák találkozójára. Az 50. jubileumi évre való tekintettel, a MOZDULJ! PETŐFI! – a Petőfi 200 vajdasági programosorozatának részeként a VM4K és a vajdasági Petőfi-iskolák megszervezik a Petőfi-iskolák találkozóját 2023. április 21-22. között, melynek házigazdája a doroszlói Petőfi Sándor Általános Iskola lesz.

A találkozón az alsós diákok képzőművészetből, a felsősök pedig magyar nyelv és irodalom, valamint történelem tantárgyakból versenyeznek egymással. Petőfi szellemiségének és kultuszának ápolása, a gyermekekben a közösséghez való tartozás érzésének erősítése a célunk, egy tartalmas, értékközvetítő és képességfejlesztő programsorozat keretében.

A Petőfi-iskolák találkozóján az óbecsei, valamint annak dreai kihelyezett tagozata, a magyarcsernyei, valamint annak tóbai kihelyezett tagozata, az újvidéki, a hajdújárási, valamint annak királyhalmi és noszai kihelyezett tagozatai, a zentai, valamint annak felsőhegyi kihelyezett tagozata és a doroszlói Petőfi Sándor Általános Iskolák, valamint a kúlai Petőfi Brigád Általános Iskola tanulói vesznek részt.

A MOZDULJ! PETŐFI! programsorozat részeként megvalósuló Petőfi-iskolák találkozójának keretén belül a VM4K rajzpályázatot hirdet a Petőfi-iskolák alsó osztályosai számára. A pályázat témája versillusztráció, Petőfi Sándor három, tavaszhoz kötődő verse alapján. A következő versekről van szó:

Petőfi Sándor: A Nap

Petőfi Sándor: Pille, pille, pillangó

Petőfi Sándor: Ki a szabadba

A rajzok 4-es méretű blokklapra készüljenek, a technika szabadon választható, kombinálható. Az alkotásokra ne ragasszanak semmilyen háromdimenziós formát. Minden gyermektől egy, egyénileg elkészült munkát várunk. Csoportokban, párban ne dolgozzanak.

Az elkészült rajzok hátoldalán kérjük feltüntetni a készítő nevét, iskoláját, osztályát, a felkészítő pedagógus nevét és az iskola elérhetőségét (e-mail vagy telefonszám), valamint a vers címét, amelyet a tanuló illusztrált.

Az alkotásokat háromtagú zsűri értékeli: Kanyó Ervin képzőművész, Klájó Adrián képzőművész és Szalma Viktória tervezőgrafikus, képzőművész.

A beérkezett alkotásokat évfolyamok szerint értékeli a zsűri, iskolánként legfeljebb nyolc rajz jut tovább (iskolánként minden évfolyamról legfeljebb 2 alkotás) a Petőfi-iskolák doroszlói találkozójára, ahol évfolyamonként a legjobb három alkotást díjazza a zsűri.

Korosztályok:

- Általános iskolások, 1. osztály

- Általános iskolások, 2. osztály

- Általános iskolások, 3. osztály

- Általános iskolások, 4. osztály

Leadási határidő:

Az elkészült alkotásokat az iskoláknak legkésőbb 2023. március 27-ig postázniuk kell a VM4K címére: Makszim Gorkij út 6/A, Szabadka, vagy személyesen átadni ugyanezen címen, a fenti határidőig.

A diákok kizárólag saját szellemi tulajdonát képző eredeti alkotással pályázhat. Az érvényes pályázat feltétele a megfelelő formátumban benyújtott pályamű. A határidő után beérkezett pályázatokat nem áll módunkban elfogadni.