Informatikai tábor

2019. július 01.

A VM4K immáron a negyedik informatikai tábornak adott otthont, melynek keretében Vörös Csaba informatikus az élményalapú vizuális programozás rejtelmeibe vezette be a gyermekeket. A tábor két héten keresztül, minden hétköznap 9 és 11 óra között zajlott – első héten a 8-10 éves korosztály látogatott el hozzánk, míg a második héten a 10-12 éveseket vártuk a VM4K székházába. Hetenként tizenhat, összesen harminckét gyermek vett részt a foglalkozáson, melynek végeztével – a megszerzett tudás mellett –, emléklapokkal tértek haza a táborlakók.

A gyermekek ma már egyre fiatalabb korban lépnek be a számítógépek és okostelefonok világába, hiszen a technológia változásával és fejlődésével, már az iskolai tanulmányok során egyre magasabb szintű számítógépes ismeretek válnak szükségessé. Az általános felhasználói ismeretek mellett, a programozás és kódolás rejtelmeibe is szerettük volna elkalauzolni a gyermekeket, ehhez Vörös Csaba informatikus segítségét kértük, aki a szabadkai Politechnikai Középiskola tanára, a topolyai Coder Club vezetője, valamint Szerbia programozási nagykövete az EU Code Week kapcsán. Elmondása szerint, az egyhetes foglalkozások célja a felhasználható, mindenhol és mindenkor szükséges programozási és kódolási ismeretek alapjainak játékos formában történő átadása, a digitális írástudás fejlesztése, az algoritmikus gondolkodás elsajátítása, valamint az izgalmas, programozói profil megismerése volt.

A foglalkozások ideje alatt ingyenes online felületek használatával különböző animációk, játékok és android alkalmazások elkészítésének módjával, menetével ismerkedhettek meg a résztvevők, emellett, betekintést nyerhettek a micro:bit mikroelektrotechnikai eszköz széles felhasználási körébe, annak programozásába.

Vörös Csaba elmondása szerint a gyerekek érdeklődéssel fogadták a feladatokat, aktívan vettek részt a foglalkozásokon. Elköszönéskor, már a követekező informatikai tábor után érdeklődtek.