"József Attila"

2019. április 11.

A magyar költészet napján Béres Márta Junior Prima díjas színművész József Attila előadóestjét láthatta a VM4Köz.Klub nagyszámú közönsége  április 11-én, csütörtök este.

A magyar költészet napja és József Attila születésnapja mellett a VM4Köz.Klub egyéves működését is ünnepeltük, hiszen 2018 áprilisától indult kulturális-közéleti rendezvénysorozatunk, amely csütörtökönként kerül megszervezésre, s melyet egy évvel ezelőtt két József Attila-verssorral indítottunk útjára.

Ki volt József Attila? Ismerjük-e életét, s azt a pusztító szenvedélyt és szeretni vágyást, ami benne élt?

Béres Márta különleges előadói eszköztárával és egy szék, egy láda piros alma, pohár, kancsó, saját öltözéke segítségével megjelenítette József Attilát, bemutatta vívódásait, kétségeit, elveszettségét, bepillantást nyújtott életébe, érzéseibe, művészetébe.

Béres Márta előadásmódja természetes, határozott, előadása jól építkező,  a versek egybefűzése, s azok zenei kísérete, a víz csobogása, a távolban zakatoló vonat robogása, a versek közé ékelt zenei bejátszások mind-mind izgalmassá, szenvedélyesebbé varázsolták a verseket, mondhatjuk, újraértelmezést nyertek. Hallhattuk a mindenki számára ismert és kevésbé ismert a Ti jók vagytok mindannyian, Gyermekké tettél, Szeretném, ha vadalmafa lennék!, A Dunánál, Néha szigetek, Nem én kiáltok című verseket is. Béres Márta előadóestjét a Mámor című verssel zárta. Az előadást szűnni nem akaró taps követte.