Közlemény

2022. december 01.

TÁRSADALMI CÉLÚ FELHÍVÁS

a Petőfi Sándor nevét viselő, illetve Petőfi szellemiségét őrző egyesületek találkozójáról

A MOZDULJ! PETŐFI! programsorozat keretében Vajdaság minden olyan egyesületének, amely Petőfi nevét viseli, vagy Petőfi szellemiségét őrzi, lehetősége lesz kapcsolat- és közösségépítés, barátkozás, főzőverseny, kiállítás, kirándulás formájában magyarországi, valamint más kárpát-medencei testvérszervezettel, Petőfi-egyesülettel kapcsolatának ápolására vagy felvételére.

A Petőfi-egyesületek találkozói és közös programjai 2023. január 1. és 2023. december 31. között valósulnak meg.

Továbbá a vajdasági Petőfi Sándor nevét viselő, illetve Petőfi kultuszát ápoló szervezeteknek, egyesületeknek ugyanezen program keretében Petőfi Sándor szellemiségéhez és örökségéhez kötődően, az egyesületi és szakosztályi tevékenységet bemutató rövid videókat készíthetnek, amelyek bemutatója az internetes felületen és válogatva az élő találkozás alkalmával kerülnek bemutatásra.

A videókat a kultura@vm4k.org.rs e-mail címre kell beküldeni, amely határideje 2023. március 1., 15.00 óra. A programmal, az arra való jelentkezésre és a szükséges dokumentációval kapcsolatban a 024/4150-712-es telefonszámon kaphatnak további információt.

A programsorozatban való részvételre az egyesületeknek legfeljebb 2022. december 19., 15.00 óráig szükséges jelentkezniük a kultura@vm4k.org.rs e-mail címen. A jelentkezésnek tartalmaznia kell, hogy pontosan milyen közös programot szeretnének megvalósítani, mely Petőfi-testvéregyesülettel közösen kívánnak ezen részt venni, illetve a program tervezett költségeit is szükséges elküldeni. 

Mint ismeretes, Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékév keretében a MOZDULJ PETŐFI! nevet viselő vajdasági Petőfi 200 rendezvénysorozat 2023. január 1-je és 2024. március 15-e között kerül megvalósításra a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ (VM4K) szervezésében.

A MOZDULJ! PETŐFI! vajdasági programsorozatának fontos szereplői a Petőfi Sándor nevét viselő, illetve Petőfi szellemiségét őrző vajdasági magyar egyesületek is. A költő születésének 200. évfordulójának évében fontos és megkerülhetetlen lehetőség, hogy az ő kultuszát ápoló, a forradalmár, a költő, a közösségteremtő, a cselekvő nemzetet formáló nevét felvevő szervezetek és intézmények szerte a Kárpát-medencében és természetesen az anyaországban megszőjék, megerősítsék a Petőfi-egyesületek hálóját – a kapcsolattartás és a kapcsolatfelvétel egy új formáját, formáit megtalálva.

Tisztelettel,

a VM4K csapata