Kereszténység végveszélyben: Európa, Közel-Kelet, Migráció

2019. május 16.

Dr. Speidl Bianka, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója volt a VM4Köz.Klub Európa és mi programsorozatának vendége május 16-án, ahol a Kereszténység végveszélyben: Európa, Közel-Kelet, Migráció elnevezésű esttel vártuk az érdeklődőket.

A címválasztás nem volt véletlen, hiszen a migránsválság és annak Európára gyakorolt biztonsági, gazdasági hatásai folyamatosan napirenden vannak – eltérő következtetésekkel. Speidl Bianka a téma elismert kutatója, előadása nem politikai, hanem tudományos alapú megközelítéssel kalauzolta a közönséget.

Megtudhattuk, hogy a jelenleg is aktuális migrációs áradat több szempontból különbözik a korábban tapasztalt mozgásoknál. Az efféle mozgalmak veszteseket és győzteseket vonnak maguk után, viszont a valódi hasznot és a veszteséget nem lehet egyértelműen definiálni jelen európai viszonylatokban.

Speidl Bianka kifejtette, hogy új, kulturálisan nem integrált, más értékrendet képviselő, felsőbbrendűséggel és rendkívül erős öntudattal rendelkező tömeg hódít teret abban az Európában, amely morbid és értékhiányos korszakába lépett, ahol a kereszténység akarva-akaratlanul visszahúzódni látszik, így biztosítva kiváló táptalajt az iszlám ideológiák terjesztésénék. Az iszlám célja a földi valóság teljes átalakítása, és az,  hogy egy olyan világot hozzon létre, ami az elfogadott, isteni kinyilatkoztatásnak megfelelő.

Az iszlám mint árucikk terjed Európában, ami csupán azt fogadja el, ami nem mond ellent nézeteinek. Esetében a jog helyettesíti az etikát, a lelkiismeretet, s a megnövekedő erőszakos cselekedetek vallásjogi kérdéseket vetnek fel, mintsem csak vallásit. Az iszlám nem csak egy vallás a vallások piacán, hanem egy komplex rendszer, ami miatt nem tud és nem is akar integrálódni.

Dr. Speidl Bianka szerint az emberek identitása fogja eldönteni Európa jövőjét. A gond az, hogy legmagasabb nemzetközi szinteken lévők is eltérő álláspontokba burkolódznak a menekültválság konkrét válságkezelésében. Ezért van szükség egy olyan politikai osztályra, amelynek elbeszélési módja a valódi megoldás felé mutat a  teljes káoszba fulladása előtt.

Az eseményről szóló további beszámolók az alábbi linkeken érhetők el:

Magyar Szó: Európa, kereszténység, migráció (beszámoló)

Vajdaság Ma: A kibocsájtó országok gazdasági felemelkedése nélkül a migráció évtizedekig is eltarthat (interjú)

Pannon RTV: A magyarországi Migrációkutató Intézet vezető kutatója a VM4K-ban (interjú, videó)

Szabadkai Magyar Rádió: Kereszténység végveszélyben: Európa, Közel-Kelet, migráció (Dr. Speidl Bianka előadása)