2023. február 23. - 19:00

Konferencia a Petőfi-emlékév kapcsán Topolyán

2023. január 22.

TOPOLYA - A Kiss Lajos Néprajzi Társaság konferenciát rendezett a magyar kultúra napja alkalmából. A topolyai esemény központjában a Petőfi-emlékév állt.

Petőfi Sándor 1823. január 1-jén született, a bicentenáriumi programsorozat is már az év elején megkezdődött. A Mozdulj, Petőfi! YouTube-csatornán Mészáros Gábor színművésszel járhatjuk be a költőhöz és az 1848-as szabadságharchoz kötődő vajdasági helyszíneket. De lesz Petőfi-iskolák találkozója Doroszlón, három vajdasági településen is szobrot állítanak az idén a költőnek. A Zentai Magyar Kamaraszínház két előadásban is megidézi a költőt: a János vitéz mellett Szendrey Júliával való házasságáról is készült színpadi produkció, az Amatőr Színjátszók Találkozóján a Bolond Istókot mutatják be, a Tanyaszínház pedig A helység kalapácsa című népies színművével turnézik az idén.

Lukács Lilla kulturális referens, VM4K:

A VM4K, Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ több mint 50 együttműködő partnerrel közösen egy egész Vajdaságot átfogó és megmozgató programsorozatot készít, illetve szervez Petőfi születésének 200. évfordulója kapcsán. Az egész programsorozattal az a célunk, hogy minél több generáció, minél több vajdasági magyar közösséget érintő témát boncolgassunk, és minél több generációhoz eljusson ez a programsorozat, de nyilván Petőfiről gondolkodnánk itt, azt szeretnénk, hogyha egész Vajdaság megmozdulna Petőfi nevére.

Petőfi költészetét közvetlenségének, népies fordulatainak és a magyaros, azaz ütemhangsúlyos verselésnek köszönhetően a népdalokhoz hasonlóan közelinek érezzük, számos költeménye pedig ténylegesen is a folklór részévé vált.

Kónya Sándor versénekes:

Nekem Petőfi gyermekkorom óta ideálom, rajongok érte. És úgy éreztem, hogy tartozom ezzel, ezzel az előadással, hogy előadjam a verseit, persze dallammal együtt. De most nem én szereztem dallamokat, egyébként írok vajdasági magyar költők verseire dallamokat, hanem tisztelegni szerettem volna azok előtt is, akik az ő verseire régebben írtak dallamokat, Egressy Béni, Szabadi Frank Ignác és így tovább, még Arany Jánostól is van itt egy dallam.

A Petőfi-emlékév külön megszólítja a legfiatalabbakat: a szavalóversenyek és irodalomtörténeti vetélkedők mellett illusztrált mesekönyv is készül, és egy mobil, interaktív kiállítás, a Petőfi-busz is járja majd a vajdasági településeket.

Forrás: Vajdasági RTV

Kapcsolódó médiatartalom