Kosztolányi és a szabadkőművesség

2018. november 22.

Dr. Arany Zsuzsanna irodalomtörténész előadása is teltház előtt zajlott a VM4Köz.Klubban november 22-én, csütörtökön este.
Eldönthetetlen, vajon a város szülötte, Kosztolányi Dezső, vagy a szabadkőművesség rejtélyes, titkos, a nagyközönség – vagy ahogyan a szabadkőművesek nevezik a külső világot – a profán világ elől rejtett mozgalom iránti kíváncsiság hozta el a közönséget.
De az biztos, hogy a szabadkőművesség és Kosztolányi viszonyrendszere olyan hívószó volt, ami felkeltette a közönség érdeklődését. Nem érte őket csalódás, hiszen magas színvonalú, a fátylat fellebbentő, de az esetleges érzékenységekre odafigyelő előadást hallhatott a közönség.
Az előadás felvillantotta, hogy mennyire bonyolult és összetett, a művészvilágra, a politikai életre, az egyház és a társadalom viszonyaira, a különböző ideológiák társadalomban való jelenlétére hatással bíró szervezetek voltak a huszadik század elején a szabadkőműves páholyok, amelyek adakozással is foglalkoztak, és a szociális témák iránt is nagyfokú érzékenységgel bírtak.

Az előadásról a Szabadkai Magyar Rádió hangfelvételt készített, mely a következő szövegre kattintva hallgatható meg: 

Dr. Arany Zsuzsanna Kosztolányi és a szabadkőművesség c. előadása