Kultúra

Rendezvények - ADATOK NODE

Közös metszet

VM4K CSÜTÖRTÖK ESTÉK – A KÖLTÉSZET MINDANNYIUNK ANYANYELVE

2024. január 25.

A magyar kultúra napja alkalmából különleges programmal vártuk vissza közönségünket Csütörtök esték programsorozatunk keretében, 2024. január 25-én, 19.00 órakor. A VM4K Klubhelyiségében megrendezésre kerülő eseményen kultúránk és anyanyelvünk ápolásának fontosságára tértünk ki vendégeinkkel, Vadnai Erika versmondóval, a 24.

VM4K CSÜTÖRTÖK ESTÉK: AZ ÖRÖKHAGYÓ (KÖNYVBEMUTATÓ)

2023. november 09.

A VM4K Csütörtök esték rendezvénysorozatának 2023. november 9-ei eseményén Lévai Katalin magyar szociológus, író, politikus Az örökhagyó című könyvének bemutatójára vártuk közönségünket. Lévai Katalin könyve Reök Iván királyi főmérnök, országgyűlési képviselő, a Reök-palota építtetőjének életét mutatja be fia, Reök Andor szemszögéből mesélve.

VM4K CSÜTÖRTÖK ESTÉK – BÁCSKAI EMLÉKEZÉSEK (KÖNYVBEMUTATÓ)

2023. október 12.

Újabb csütörtök esti programunkra vártuk Önöket. 2023. október 12-én, 19:00 órakor a VM4K klubhelyiségében bemutatásra került Silling István író, néprajzkutató legújabb kötete, amely a Bácskai emlékezések (Levéltáriádák) címet viseli.

VM4K Csütörtök esték – Magánbeszélgetés (könyvbemutató)

2023. október 05.

A VM4K Csütörtök esték elnevezésű programsorozatának 2023. október 5-ei eseményén Antalovics Péter költő és újságíró legújabb, Magánbeszélgetés című kötetének bemutatójára vártuk az érdeklődőket. A Kilátó- és Medáliák-díjas költő harmadik verseskötete a Forum Könyvkiadó gondozásában jelent meg 2023 nyarán. A kötet keletkezésének körülményeiről és a költő alkotói folyamatáról L.

A Petőfi-busz Vajdaságba érkezik! – Átröpülök hosszában hazámon

2023. október 01.

2023. szeptember 29. és október 1. között háromnapos körutazásra érkezett a Petőfi Irodalmi Múzeum Petőfi-busza „Átröpülök hosszában hazámon” címmel. A múzeumpedagógiai előadással egybekötött kiállítás összesen 245 kilométert utazott és megközelítőleg 600 látogatót fogadott vajdasági útja során. A kiállítás egyedi megközelítésből, aktuális kutatásokra alapozva mutatja be Petőfi karakterét, életművének ismert darabjait.

A PETŐFI-BUSZ VAJDASÁGBA ÉRKEZIK!

2023. szeptember 19.

A Petőfi-busz Vajdaságba érkezik! A Petőfi Irodalmi Múzeum ,,Átrepülök hosszában hazámon" címmel meghirdetett mozgó kiállítása a Petőfi 200. keretében állít emléket a költő életművének.

VM4K Csütörtök esték: Petőfi a magán- és közéletben

2023. június 08.

A VM4K Csütörtök esték elnevezésű programsorozatának 2023. június 8-ai alkalmával újabb ismeretterjesztő szakmai előadásra vártuk az érdeklődőket. A vajdasági MOZDULJ! PETŐFI! rendezvénysorozat részeként megvalósuló eseményen Dr. Osztovits Szabolcs, a fővárosi Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium nyugalmazott vezetőtanára, a „Sors, nyiss nekem tért” - Petőfi Sándor életének krónikája című kötet szerzője volt a vendégünk.

VM4K CSÜTÖRTÖK ESTÉK: GYERMEKEINK KORTÁRSA, JÁNOS VITÉZ

2023. június 01.

A VM4K Csütörtök esték programsorozatának 2023. június 1-jei eseményén János Vitéz, Petőfi Sándor hősének világába kalauzoltuk az érdeklődőket. A MOZDULJ! PETŐFI! programsorozat részeként, a Szekeres László Alapítvány és a VM4K által kiadott János Vitéz mesekönyv kapcsán a kötet illusztrátorával, Dr.

VM4K Csütörtök esték: „Itt benn vagyok a férfikor nyarában”

2023. május 11.

A VM4K Csütörtök esték programsorozata 2023. május 11-i alkalmán dr. Margócsy István irodalomtörténész, kritikus volt vendégünk, aki „Itt benn vagyok a férfikor nyarában” címmel tartott ismeretterjesztő előadást. Az est a MOZDULJ! PETŐFI! – a Petőfi 200 vajdasági programsorozatának részeként valósult meg.

VM4K CSÜTÖRTÖK ESTÉK: BORDÁS GYŐZŐ CSATORNA SZÜLETETT CÍMŰ KÖNYVÉNEK BEMUTATÓJA

2023. április 20.

A VM4K Csütörtök esték programsorozatának 2023. április 20-i alkalmán két eseményre is vártuk nézőinket. 17.00 órától Bordás Győző és Bordás Attila Csatorna született című kötetének könyvbemutatóját tartottuk meg, amelyen Bordás Győző prózaíró, szerkesztővel Buzás Mihály szerkesztő beszélgetett.

VM4K CSÜTÖRTÖK ESTÉK: VENDÉGSÉGBEN SZÍNHÁZAINK

2024. február 08.

Vendégsében színházaink elnevezésű beszélgetéssorozatunk február 8-ai eseményén egy izgalmas és rendkívül őszinte beszélgetésben lehetett része közönségünknek. Ez alkalommal Urbán András Jászai Mari-, Hevesi Sándor- és Bojan Stupica-díjas rendezőt, a Desiré Central Station nemzetközi/regionális kortárs színházi fesztivál megálmodóját, az Újvidéki Színház igazgatóját láthattuk vendégül. Az esemény moderátora dr.

VM4K CSÜTÖRTÖK ESTÉK: VENDÉGSÉGBEN SZÍNHÁZAINK

2024. február 01.

A VM4K Csütörtök esték elnevezésű programsorozatának februári eseményein a vajdasági színházaké lesz a főszerep, Vendégségben színházaink című beszélgetéssorozatunk keretében színházigazgatókkal folytatunk párbeszédet tevékenységükről és jövőbeli terveikről. Csütörtökön, 2024. február 1-jén a Zentai Magyar Kamaraszínházról hallhattak bővebben a VM4K klubhelyiségébe látogatók.

VM4K Csütörtök esték: Petőfi Sándor: Az apostol – A 6SZÍN Színház előadása

2023. szeptember 07.

2023. szeptember 7-én megkezdődött a VM4K Csütörtök esték programsorozat új évada. Az első rendezvény a budapesti 6Szín Teátrum vendégjátéka volt, Petőfi Sándor: Az apostol című előadást láthatta a közönség a Kosztolányi Dezső Színház színpadán, Szilágyi Bálint rendezésében.

JÁNOS VITÉZ, AHOGYAN MÉG NEM LÁTTÁK

2023. június 18.

Színvonalas és látványos táncszínházi előadás született Petőfi Sándor legismertebb és legkedveltebb elbeszélő költeményéből, a János Vitézből. A kishegyesi Rizgetős és a bácsfekehetehegyi Kónya táncegyüttes projektuma a vajdasági MOZDULJ! PETŐFI! programsorozat keretében került bemutatásra. A főként középiskolásokból, egyetemistákból és néhány felnőtt táncosból álló csapat kreatív és magával ragadó módon dolgozza fel Petőfi János Vitéz című művét.

MOZDULJ! PETŐFI! - A TENYÉR TÁRSULAT PETŐFI ÉLETE ÖT RÉSZLETBEN CÍMŰ ELŐADÁSA

2023. június 06.

Lendületes és inspiráló – ezzel a két szóval lehetne leginkább jellemezni az Újvidéki Művészeti Akadémia másodéves hallgatóiból álló Tenyér Társulat Petőfi élete öt részletben című darabját. A vajdasági MOZDULJ! PETŐFI! programsorozathoz csatlakozó Tenyér Társulat színházi előadása egyedi és humoros módon mutatja be nemzeti költőnk életét és munkásságát annak kedveltebb és kevésbé ismertebb költeményein keresztül.

KARINTHY MINT LÉTÁLLAPOT – NYILVÁNOS PRÓBA A VM4K-BAN

2022. június 26.

2022. június 26-án, 19.00 órai kezdettel a Divine Comedy Company - Isteni Színjáték Társulat készülő, Verebes Ernő: KOPONYÁNK, KÖRÜLBELÜL (r.: Kálló Béla) című előadásának próbáját tekinthették meg az érdeklődők a VM4K udvarán, amelyet az alkotókkal való beszélgetés követett.

CSÜTÖRTÖK ESTÉK – FABÓK MANCSI BÁBSZÍNHÁZA – AZÉRT A KIS BOLONDSÁGÉRT...

2022. március 31.

2022. március 31-én 19 órai kezdettel Csütörtök esték elnevezésű rendezvénysorozatunk keretén belül az Azért a kis bolondságért... magyar népi pajzánságok című, felnőtteknek szóló bábelőadást nézhették meg nézőink Fabók Mancsi Bábszínháza előadásában, a Kosztolányi Dezső Színház színpadán.

CSÜTÖRTÖK ESTÉK – ABIGÉL TITKAI (PIROS ILDIKÓ ESTJE)

2022. február 17.

Varázslatos élményben volt részük mindazoknak, akik 2022. február 17-én a közönség soraiból nézték az Abigél titkai – töredékek az írónő életművéből című előadást Piros Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes művész előadásában, a Kosztolányi Dezső Színház színpadán, amely előadói est a Csütörtök esték elnevezésű rendezvénysorozatunk keretén belül jött el Szabadkára.

CSÜTÖRTÖK ESTÉK – MARADOK MARADNI – A VARTKLUB CSAPAT ELŐADÁSA

2022. január 20.

Rendhagyó alkalommal nyitottuk meg a Csütörtök esték elnevezésű programsorozatunkat a 2022-es évben, ugyanis január 20-án 19 órai kezdettel a Maradok maradni című előadást láthatták nézőink a vARTklub csapatának előadásában, a magyar kultúra napjának alkalmából. A vendégjátékra a Szabadkai Népszínház Jadran színpadán került sor.

CSÜTÖRTÖK ESTÉK – MR. ÉS MRS.

2021. december 09.

A VM4K Csütörtök esték nevű programsorozatának keretén belül egy rendhagyó programon vehettek részt nézőink. 2021. december 9-én a Mr. és Mrs. – Pár-bajok öt színben című fergeteges komédiát játszotta a vajdasági közönségnek a két népszerű színművész és egyben színészházaspár, Verebes Linda és Pindroch Csaba a Kosztolányi Dezső Színház színpadán.

"FÖLTÁMADOTT A TENGER!" MILYEN TENGER? – VAJDASÁGI NAGYKONCERT

2024. január 19.

Rendkívüli estén vettek részt mindazok, akik 2024. január 18-án a Kosztolányi Dezső Színházba érkeztek, ugyanis itt került megrendezésre a „Föltámadott a tenger!” Milyen tenger című vajdasági nagykoncert, a VM4K szervezésében.

A Group'n'Swing karácsonyváró koncertje - a VM4K szervezésében

2023. december 07.

Percekig tartó vastapssal, állva ünnepelte a lelkes közönség a Group’n’Swing zenekar másfél órás szabadkai produkcióját. A VM4K szervezésében megrendezésre került karácsonyváró koncerten a legkisebbek is táncra perdültek, az esemény végén pedig egy meglepetésvendég érkezett hozzánk a Mikulás személyében, aki ajándékcsomagokkal örvendeztette meg a résztvevőket.

VM4K Csütörtök esték: Kodály Spicy Jazz koncert

2023. november 23.

Különleges koncertre invitáltuk Önöket 2023. november 23-án: a VM4K Csütörtök esték programsorozatának ezen eseményén a Kodály Spicy Jazz zenekar gondoskodott a fergeteges hangulatról. A Kodály Zoltán halálának 50. évfordulója alkalmából megalakult projekt elsődleges célja a magyar zeneszerző-óriás munkásságának népszerűsítése a fiatalabb generációk körében.

VM4K CSÜTÖRTÖK ESTÉK: HÁRMASHATÁR-TRIÓ KONCERT

2023. június 29.

A VM4K Csütörtök esték elnevezésű programsorozatának június végi eseményén egy izgalmas zenei élményben volt része a VM4K-ba látogatóknak: 2023. június 29-én a Hármashatár-trió koncertjére invitáltuk az érdeklődőket. Ahogyan azt az együttes neve is sugallja, a Hármashatár-trió zenei stílusa különböző (nép)zenei hagyományok ötvözetéből jött létre. A 2022-ben alakult háromtagú zenekar számos rendezvényen szerepelt már, köztük a XVIII.

MALEK ANDI SOULISTIC KONCERT A SZABADKAI ZSINAGÓGÁBAN – A VM4K SZERVEZÉSÉBEN

2023. április 28.

A VM4K Csütörtök esték elnevezésű programsorozatának e heti alkalmával különleges zenei élménnyel gazdagodhattak a szabadkai zsinagógába látogatók. Több mint ezer fős közönség foglalta el a zsinagóga padjait 2023. április 27-én, a Malek Andi Soulistic zenekar könnyűzenei estjén.

VM4K CSÜTÖRTÖK ESTÉK: BOGDÁN ZSOLT ÉS A KALÁKA EGYÜTTES VANNAK VIDÉKEK CÍMŰ KÁNYÁDI-ESTJE

2023. április 20.

A VM4K Csütörtök esték elnevezésű programsorozatának 2023. április 20-ai alkalmán kivételesen két eseményre vártuk az érdeklődőket. Bordás Győző író-szerkesztő Csatorna született című könyvbemutatója után Bogdán Zsolt színművész és a Kaláka együttes vendégeskedtek nálunk. Közös produkciójukra, a Vannak vidékek című Kányádi-estre a Kosztolányi Dezső Színházban került sor 19.00 órától.

VM4K CSÜTÖRTÖK ESTÉK – BLUE KONCERT

2022. december 08.

A VM4K Csütörtök esték programsorozatának 2022. december 8-i alkalmán a Blue zenakart láttuk vendégül, a Kosztolányi Dezső Színház színpadán.

MIKULÁS-VÁRÓ KONCERT A MÉCSVIRÁG EGYÜTTESSEL - A VM4K SZERVEZÉSÉBEN

2022. december 01.

Izgatott gyereksereg érkezett a VM4K által szervezett Mikulás-váró koncertre a Kosztolányi Dezső Színház épületébe 2022. december 1-én. A gyermekek első meglepetésére az előtérben egy vidám, pirosorrú manó várta őket, aki játékkal, énekkel szórakoztatta a koncertre várókat.

VM4K CSÜTÖRTÖK ESTÉK - A SZEKSZÁRDI GITÁRKVARTETT KONCERTJE

2022. október 27.

Feledhetetlen koncertre vártuk az érdeklődőket 2022. november 27-én a VM4K klubhelyiségébe. Csütörtök esti programunk alkalmával Szekszárd Város Kiemelkedő Művészeti Együttese, a Szekszárdi Gitárkvartett szórakoztatta a VM4K közönségét. Koncertjükön saját dalszerzemények, illetve spanyol, dél-amerikai, és görög zeneszámok is felcsendültek. Az estet egy vidám, spanyol dallammal, a Morena me llaman című szerzeménnyel nyitották meg a művészek.

KOZMA ORSI QUARTET KONCERT A SZABADKAI ZSINAGÓGÁBAN - A VM4K SZERVEZÉSÉBEN

2022. október 13.

Újabb koncerttel vártuk a könnyűzene kedvelőit 2022. október 13-án, mely során a Jazzy dalverseny különdíjas- és Fringe Fesztivál szakmai díjas zenekar, a Kozma Orsi Quartet vendégszerepelt a szabadkai zsinagógában.  

MAURITS FERENC KIÁLLÍTÁSA DR. BÁNYAI JÁNOS EMLÉKÉRE

2023. február 22.

Maurits Ferenc festőművész Tájvázlat figurákkal című kiállításának megnyitójával emlékeztek Dr. Bányai János vajdasági íróra, irodalomtörténészre és egykori egyetemi tanárra a bácsfeketehegyi Bányai János Emlékházban. A kiállítás megnyitójára az irodalomtörténész halálának hetedik évfordulóján, 2023. február 21-én, kedd délután 16.00 órakor került sor Bácsfeketehegyen.

CSÜTÖRTÖK ESTÉK – KÉP ÉS HANG (BESZÉLGETÉS JOVANČIĆ MIROSLAVVAL)

2022. május 12.

2022. május 12-én 19 órai kezdettel Csütörtök esték elnevezésű rendezvénysorozatunk vendége Jovančić Miroslav festőművész, zenész volt, akivel Kucor Tamara művészettörténész beszélgetett pályáról, alkotásokról, művészetről.

 

CSÜTÖRTÖK ESTÉK – MÁSKÉPP (PORTRÉBESZÉLGETÉS KANYÓ ERVINNEL)

2020. november 05.

A VM4K Csütörtök esték – másképp című programsorozatának célja értékadó, közösségépítő személyiségek bemutatása portrébeszélgetések formájában. Legutóbbi vendégünk Kanyó Ervin, Dr. Bodrogvári Ferenc-díjas képzőművész, grafikus, illusztrátor, idegenvezető, rajzpedagógus volt, akivel jó hangulatú beszélgetésnek lehettek fültanúi a jelenlévők. A sokoldalú művésztől megtudhattuk, hogy a különböző hivatásai között nem tudna fontossági sorrendet tenni – még ha akarna sem, viszont nagy elkötelezettje a mindenkori Városnak.

HATÁRTALAN KÉPZŐMŰVÉSZET KIÁLLÍTÁS

2020. január 23.

A VM4K idei első csütörtök esti rendezvénye – a magyar kultúra napja köré szerveződő –  Határtalan Képzőművészet nevet viselő, vajdasági és felvidéki fiatal magyar képzőművészek alkotásaiból álló  kiállítás volt, melyre 2020. január 23-án, 18 órai kezdettel került sor a Szabadkai Kortárs Galériában.

SZEPTEMBER VÉGÉN – MOBILLAL NEM CSAK SZELFIZNI LEHET – FOTÓKIÁLLÍTÁS A VM4K-BAN

2022. szeptember 30.

Kreatívan zártuk a szeptembert a VM4K-ban. A Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ programsorozatának e heti alkalmával Radnai Fanni Abigél Szeptember végén – Mobillal nem csak szelfizni lehet című fotókiállítására vártuk az érdeklődőket.

Januári táncház a Juhász zenekarral

2024. január 24.

Itt a januári Táncház!
Sok szeretettel vártunk minden táncolni vágyó érdeklődőt az év első táncházába, 2024. január 24-én, szerdán 19.00 órától a VM4K klubhelyiségébe egy fergeteges táncházra.
19.00 órától családi táncház
20.30 órától ifjúsági és felnőtt táncház, ajándék vajdasági magyar borkóstolóval – Amstadt Tamás boraival (+18 rendezvény)
A jó hangulatról a már jól ismert Juhász zenekar gondoskodott.

 

TÉLI TÁBOROK A VM4K-BAN

2024. január 15.

2024. január 8. és 12. között ismét megszerveztük téli táborainkat.

VM4K CSÜTÖRTÖK ESTÉK: VÁLASZ A HUMANISTA HÜBRISZRE

2023. december 14.

Czopf Áron eszmetörténész, politológus, a Kommentár folyóirat munkatársának szakmai előadásán vehettek részt az érdeklődők 2023. december 14-én, csütörtökön 19.00 órakor. A VM4K Csütörtök esték programsorozatának keretén belül ezúttal kulturális örökségünk megőrzésének fontosságáról, valamint egy új nemzeti hivatástudat megteremtésének jelentőségéről hallhattak vendégünktől.

A VM4K ÉVZÁRÓ PROGRAMSOROZATA

2023. december 13.

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt a VM4K Klubhelyiségébe szerdán, 2023. december 13-án és december 14-én, a VM4K évzáró programsorozatára – zárjuk közösen az évet, beszélgessünk, táncoljunk, barátkozzunk! Mi ajándékokkal is készülünk Önöknek!

VM4K Csütörtök esték: Hagyományőrzés a XXI. században

2023. november 30.

A VM4K Csütörtök esték 2023. november 30-ai eseményén Both Miklós zeneszerző, előadóművész, a Hagyományok Háza főigazgatója volt a vendégünk egy portrébeszélgetés erejéig. A széles portfóliójú intézmény főigazgatójával a népi kultúra ápolásának jelentőségére tértünk ki, érintve a Hagyományok Háza munkásságának fontosságát a XXI. században.

A XIX. SZÁZAD KÖLTŐI – A XXI. SZÁZAD KÖLTŐI - KÖZÉPISKOLÁSOK VERSENYE

2023. november 18.

Izgatott és rendkívül felkészült középiskolások érkeztek 2023. november 18-án a szabadkai Kosztolányi és a zentai Bolyai gimnáziumba, ugyanis itt került megrendezésre a MOZDULJ! PETŐFI! – a Petőfi 200 vajdasági programsorozatának őszi vetélkedője, A XIX. század költői – A XXI. század költői című tanulmányi vetélkedő.

„A TRAUMA HEGE – A MÚLT TANULSÁGAI ÉS MEGKÜZDÉSI MÓDOK BEMUTATÁSA”

2023. november 18.

November 17-én elstartolt az Erasmus + program keretein belül megrendezésre kerülő „A trauma hege – a múlt tanulságai és megküzdési módok bemutatása” című tudományos tanácskozás, a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központban. A VM4K, a budapesti Három Királyfi Három Királylány Alapítvány, valamint az erdélyi siménfalvi Ház A Holnapért Egyesület közreműködéséből létrejött projekt első napján Varga-Diósi Viola politológus, a VM4K kutatásért felelős szakreferense, dr.

VM4K Csütörtök esték: Néptánc minden mennyiségben

2023. november 16.

A VM4K Csütörtök esték programsorozata 2023. november 16-ai portrébeszélgetésének vendége André Csaba néptáncoktató, a gyimesi Tatros Part néptánctábor megálmodója volt. A gyimesközéploki táborhely vezetője középiskolás éveit követően kezdett el néptáncoktatással foglalkozni, komplex hagyományőrző táborában a gyimesi népi kultúra elemeivel ismerkedhetnek meg a résztvevők mesébe illő környezetben.

VM4K FILMKLUB: #ATYAVILÁG ÉS OÁZIS CÍMŰ FILMEK VETÍTÉSE

2023. október 26.

Különleges filmvetítéssel egybekötött beszélgetésre invitáltuk közönségünket 2023. október 26-án, csütörtökön 19.00 órakor.

A YEN ŐSZI SZEMINÁRIUMÁNAK ÜNNEPÉLYES MEGNYITÓJA

2023. október 19.

A Youth of European Nationalities (YEN) és a Vajdasági Ifjúsági Fórum (VIFÓ) közös szervezésében kerül megrendezésre a YEN őszi szemináriuma 2023. október 16-22. között. A nemzetközi rendezvény ünnepélyes megnyitójának a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ adott helyet 2023. október 17-én. Az egyhetes szemináriumot Rigó Pál Zsófia, a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke nyitotta meg ünnepi beszédével.