Lovas Ildikó: Amikor Isten hasba rúg

2020. október 23.

Lovas Ildikó új regényének szereplői ifj. Brenner József, vagyis Csáth Géza, édesanyja, felesége és az egyéves korában árvává vált, nyomasztó titok árnyékában felnőtt leányuk.

A párbeszédes formában megírt regényben drámai erejű vallomások, sejtések, gyengéd érzések, magasra csapó indulatok kavalkádja viszik közelebb az olvasót a történethez, az emberi lélek, a négy beszélő lelkének legmélyebb útjaihoz, zugaihoz. A tények és az író teremtő ereje ötvöződik a műben. Lovas Ildikó új viszonyítási pontokat tárt fel Csáth Gézával kapcsolatban, hiszen az író felhasználta a közvélemény előtt mindezidáig nem ismert interjút, amit Kelevéz Ágnes 1997-ben készített Székely Endréné Csáth Olgával. 

Az író szándékát, amivel személyessé és családtörténetté teszi a regényt, erősíti, hogy a kötet illusztrációit, Lovas Ildikó felkérésére, Czér Fanni, Csáth Géza dédunokája készítette.

„Lovas Ildikó könyve letehetetlen, egyszerűen nem szabad letenni. Arra a hatáslehetőségre épít, hogy nem engedjük el az alakjait, mert akkor tényleg csak lexikonadatok maradnak belőlük, a Csáth-univerzum figurái irodalmi panoptikumba (pardon: panteont akartam írni) való viaszbábjai” – írja utószavában Kelecsényi László.

Csáth életpályáját, írásait jól ismerjük, feleségéről, Jónás Olgáról is sokat tudunk, és különösen a Spanyol menyasszony óta magához közelinek érez az olvasó, színházlátogató. Brenner Józsefné Decsy Etelka és az árva, a Lány/Kisolga az átlagember számára pusztán adat a Csáth-életrajzban, ám ebben a Rekonstruálás alcímet viselő Lovas Ildikó-regényben megrázó közelségbe kerül az olvasóval.

A könyv a Forum Könyvkiadónál jelent meg, Brenner János szerkesztésében.

 

Forrás: Magyar Szó

 

További források:

Magyar Szó: Lovas Ildikó: Amikor Isten hasba rúg 

Pannon RTV: Amikor Isten hasba rúg (beszámoló, videó)

Magyar Szó: „Tőled kaptam az életem. Kire hagyjam?” (könyvismertető)