Mókásan a Luca-napról

2018. december 13.

December 13-án, Luca-napján dr. Silling Léda néprajzkutató érkezett hozzánk, aki mesélt a VM4Köz.Klub vendégeinek az ehhez a naphoz kötődő sok furcsa babonáról és népi szokásról. Hirtelen betoppant a VM4Köz.Klubba Luca is, aki lisztet szórt mindenkire, és szaloncukrot adott a gyerekeknek – megismerhettük Szent Lúcia történetét is.

Dr. Silling Léda szépségápolási tippeket is adott, mivel a hiedelem szerint december 13-a szépségvarázsló nap is: szép piros alma levével kell megmosdani ahhoz, hogy bőrünk szép és puha legyen.

Mivel Luca napjához köthető a búzaültetés is, ezért ajándék búzával kedveskedtünk vendégeinknek, amit karácsony napjáig kell öntözgetni, s minél magasabbra hajt ki, s minél jobban kizöldül addigra, annál bővebb termés jósolható a következő esztendőre.

A közönség nagyon élvezte, hogy felelevenítettük a Luca-napi szokásokat. Ezen a napon tilos varrni, foltozni, mosni, házból bármit kiadni, kenyeret sütni, nőknek dolgozni és tüzet gyújtani. Megtudhattuk, hogy Luca boszorkányos jellegéhez kapcsolódik az ötszög alakú szék készítése is, ami kilencféle fa felhasználásából karácsonyig kell, hogy elkészüljön. Mivel a szék lassan készült, innen ered a mondás is, miszerint „Lassan készül mint a Luca széke“.

Dr. Silling Léda bemutatta, hogy ettől a naptól egészen karácsonyig milyen időjárásjóslásra alkalmas praktikákat űztek, ugyanis ennek a tizenkét napnak az időjárásából következtettek az elkövetkező egy évre. Nem kellett ehhez egyéb, mint hagyma és só, vagy dió és víz. Ebben a gyerekek nagy örömmel segítkeztek az előadónak.

Sok Luca-napi pogácsát kellett a közönségnek elfogyasztania ahhoz, hogy végül valaki ráleljen arra az egyre, melybe aprópénz került, mert a hiedelem szerint, aki ráharap erre az egyre, azt várja a jövő évi gazdagság.

Dr. Silling Léda Mókásan a Luca-napról című előadása