MALEK ANDI SOULISTIC KONCERT A SZABADKAI ZSINAGÓGÁBAN – A VM4K SZERVEZÉSÉBEN

2023. április 28.

A VM4K Csütörtök esték elnevezésű programsorozatának e heti alkalmával különleges zenei élménnyel gazdagodhattak a szabadkai zsinagógába látogatók. Több mint ezer fős közönség foglalta el a zsinagóga padjait 2023. április 27-én, a Malek Andi Soulistic zenekar könnyűzenei estjén.

A Malek Andi Soulstic nevű formáció 2016-ban alakult Malek Andrea Máté Péter-díjas, Artisjus-díjas és EMeRTon-díjas színésznő, énekesnő és Jáger Bandi, magyar jazz-zongorista, zeneszerző, producer együttműködéséből. A világszínvonalú zenészekből álló zenekar különleges dinamikája és kifinomult hangszerelése teszik a Malek Andi Soulistic formációt a magyarországi jazz szcéna egyik legsokoldalúbb és legkiválóbb alakjává. Malek Andi bársonyos hangú énekesnőt Jáger Bandi zongorán, Lakatos Pecek András dobon, Hárs Viktor pedig bőgőn kísérik.

Változatos repertoárjukon jazz és R&B dalok, de elfeledett magyar népdalok (Édesanyám Rózsafája, Bújdosik az árva madár) is szerepelnek. Szabadkai koncertjükön saját dalszerzeményeik mellett a közönség örömére olyan örökzöld slágerek átdolgozásai is felcsendültek, mint Presser Gábor Nagy utazás-avalamint Szécsi Pál, Cserháti Zsuzsa és Máté Péter legismertebb dalainak feldolgozása. A népzenei és könnyűzenei elemekkel fűszerezett szerzemények mellett a koncert második felében jiddis dalokat is hallhattunk: a zenei est legnagyobb sikerét a legjobb zsidó dalnak járó díjat elnyerő Jeruzsálem (szöveg: Pajor Tamás, zene: Jáger Bandi) című dal, valamint a Bei Mir Bistu Shein (Bei mir bist du schön) szerzemény aratták. A fergeteges hangulatú koncertet David Melech Israel című dalával zárták, melyet megszűnni nem akaró tapsvihar követett.