MOZDULJ! PETŐFI! - A TENYÉR TÁRSULAT PETŐFI ÉLETE ÖT RÉSZLETBEN CÍMŰ ELŐADÁSA

2023. június 06.

Lendületes és inspiráló – ezzel a két szóval lehetne leginkább jellemezni az Újvidéki Művészeti Akadémia másodéves hallgatóiból álló Tenyér Társulat Petőfi élete öt részletben című darabját. A vajdasági MOZDULJ! PETŐFI! programsorozathoz csatlakozó Tenyér Társulat színházi előadása egyedi és humoros módon mutatja be nemzeti költőnk életét és munkásságát annak kedveltebb és kevésbé ismertebb költeményein keresztül. A fiatal színészekből álló társulat szerzői projektuma két osztályvezető tanáruk, László Sándor Pataki gyűrű-díjas színművész-rendező és Balázs Áron Jászai Mari-díjas színművész szakmai útmutatásával jött létre a Petőfi 200 emlékév alkalmából.

Petőfi élete öt részletben egyszerre modern és klasszikus, az előadás párhuzamosan méltatja Petőfi költői nagyságát és teszi őt kortársunkká roppant szórakoztató módon. A színészek a negyedik falat áttörve szólnak ki közönségükhöz és önmagukat alakítva mondják el, mit is jelent számukra Petőfi. A Tenyér Társulat tagjai, Bagi Natália, Dedovity Tomity Lea, Greguss Lilla, Gusztony Endre és Sadiković Márió Petőfi életének egy-egy szakaszát örökítik meg – előadásukban végigkövethetjük Petőfi életét gyermekkorától kezdve, virágzó irodalmi pályáján és forradalmi szerepvállalásán keresztül korai haláláig. Bár a darab elsősorban a fiatalabb generációkat kívánja megszólítani, a Petőfi élete öt részletben az idősebbek számára is izgalmas színházi élményt nyújt.

Az előadás ősbemutatójára 2023. június 5-én, hétfőn 17.00 órakor került sor az Újvidéki Színház nagytermében. A Tenyér Társulat szerzői projektuma június első hetén több településen kerül színre Vajdaság-szerte, ősztől pedig rendhagyó irodalomórák keretében iskolákban is bemutatásra kerül. 

Petőfi élete öt részletben című előadást az alábbi helyszíneken tekinthetik meg június 5. és 9. között:  

2023. június 5., hétfő, 17.00 – Újvidéki Színház nagyterme

2023. június 6., kedd, 17.00 – Hajdújárási Helyi Közösség

2023. június 7., szerda, 17.00 – Óbecsei Színház terme

2023. június 8., csütörtök, 17.00 – Szabadka, Kosztolányi Dezső Színház

2023. június 9., péntek, 17.00 – Temerini Színház terme