A nemzetek Európája - történelmi és politikai közelítés

2019. március 28.

2019. március 28-án dr. ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász volt a VM4Köz.Klub Európa és mi című előadássorozatának vendége.

Dr. ifj. Lomnici Zoltán előadásának kezdetén arra hívta fel a figyelmet, hogy legfontosabb értékeinket, identitástudatunkat legtöbben a kereszténységnek köszönhetjük. Kiemelte, hogy ennek ellenére mégis sokan vannak ma Nyugat-Európában, akik megkérdőjelezik a keresztény Európa gondolatát. Alkotmányjogász úr elmondta, számottevően csökkent mind Magyarországon, mind pedig Európában a magukat kereszténynek valló személyek száma. A keresztény gyökereket nem szabad elengedni, s ebben fontos szerepet játszhat Közép-Európa, hiszen az, amit ma Európának tartunk, nagyban függ a keresztény kultúrától, ugyanis közösen építjük az európai közösséget, az Európai Uniót.

Dr. ifj. Lomnici Zoltán külön kitért az egyre inkább tapasztalható értékválságra is, valamint hangsúlyozta, egy nemzet csak a férfi-nő együttélés során maradhat meg, vagyis a nemzet megmaradásának ez a kulcsa. Azt is elmondta, hogy egyes tagállamok a demográfiai válságot nem a családok, hanem a migránsok támogatásával próbálják orvosolni. Dr. ifj. Lomnici Zoltán véleménye szerint az Európai Uniónak többet kellene foglalkoznia az őshonos kisebbségek kérdésével, támogatnia kellene őket Brüsszelből, és sokkal több jogot kellene biztosítani a számukra. Alkotmányjogász úr elmondta, abban bízik, hogy a május 26-ai választások utáni új összetételű Európai Bizottság jogalkotási javaslatot tesz, és a tanács majd dönthet egy olyan csomagról, ami magasabb szintre emeli a jogosultságait az őshonos nemzeti kisebbségeknek, például az autonómia és az önrendelkezés vonatkozásában is.

Az előadás végén a nagyszámú hallgatóság kérdéseket tehetett fel, melyekre az alkotmányjogász úr örömmel válaszolt.

Az eseményről szóló további beszámolók az alábbi linkeken érhetők el:

Magyar Szó: A demokrácia egyenletéből kivették a démoszt (beszámoló)

Vajdaság Ma: Az őshonos kisebbségek jogállását illetően teljesen másként gondolkodik Brüsszel és Budapest (interjú)

Pannon RTV: Lomnici: Az EU problémái lassítják a nyugat-balkáni bővítést (interjú)

Vajdasági RTV: Lomnici Zoltán előadása (beszámoló, videó)

Szabadkai Magyar Rádió: A nemzetek Európája – történelmi és politikai közelítés (az előadás meghallgatása)