Nyári táborok a VM4K-ban

2018. július 02.

Kreatív kalandok gyermektábor

A VM4K első gyermektáborának első hete július 2-ától 6-áig, munkanapokon 8 órától 12 óráig tartott. 6-tól 10 évesek jelentkezését vártuk. Az első héten 35 gyermek vett részt a foglalkozásokon. Voltak, akik időközben kapcsolódtak be a munkába.

Az egyik foglalkozásvezető Kozma Laura, Bodrogvári-díjas vizuális művész volt. Az állatokról való tudást összegezték a tábor ideje alatt, amely tudáshoz megfelelő képzőművészeti technikákat illetve ábrázolási megoldásokat párosítottak. Minden nap alkalmi kiállítás készül az előző nap megalkotott munkákból.

Lévay Zsófia, nemezkészítőnek nemcsak a saját mesterségének bemutatása volt a  célja, hanem más, a nemezeléshez kapcsolódó mesterségek ismertetése is. Ezzel a gyerekeket visszarepítette a régi időkbe. Megismerkedtek a gyapjúval, majd megtapasztalhatták azt is, hogy a puha anyagból hogyan válik nemez. Munka közben beszélgettek a gyapjú tulajdonságairól, a festéséről, a régi időkről, a népművészetről.

Ökrös Csilla gyöngyfűzőnek köszönhetően a táborozók megismerkedhettek a gyöngyök színes és varázslatos világával is. Csodás ékszerek készültek, a gyerekeknek sikerélményük volt, gyöngyfűzéssel türelmet, precizitást tanultak. A gyöngyfűzés fejleszti a finommotorikát, a szépírást, a színfelismerést, az olvasást, és a gyerek könnyebben tanulja meg a verset is.

Szabó Szabolcs, okleveles tanító felelt a gyermekek jó hangulatáért, testi és szellemi felfrissüléséért  a VM4K gyermektáborának két hete alatt. Olyan típusú játékokat ismertetett meg a gyerekekkel, melyek a szórakozás illetve a foglalkozások közti kikapcsolódás mellett igen nagy mértékben képességfejlesztő hatásúak: fejlesztik a ritmusérzéket, az öszpontosítást, a gyermekek mozgáskoordinációját és nem utolsó sorban a csapatban, közösségben való közös munkát. A táborozók a játékok által egymást is jobban megismerték, új barátságok születtek.

A VM4K első gyermektáborának második hete július 9-étól 13-áig, munkanapokon 8 órától 12 óráig tartott. 6-tól 10 évesek jelentkezését vártuk. Az második héten 45 gyermek vett részt a foglalkozásokon. Voltak, akik időközben kapcsolódtak be a munkába.

Kosányi Debóra kézműves foglalkozásvezető a legalapvetőbb eszközökkel dolgozott, úgy mint a papír, újságpapír, olló, ragasztó, liszt, különböző magvak, fonál. A foglalkozások egyik célja, hogy olyan kézenfekvő anyagokat használjanak, amit a gyerekek otthon is megtalálnak, tehát bármikor, akár otthon is készülhet egy-egy jó alkotás. Érdekes, hogy ugyanazokból az anyagokból teljesen eltérő tárgyakat lehet készíteni. Az ilyen jellegű foglalkozások fejlesztik a kreativitást, a kézügyességet, és a problémamegoldó képességet.

Márton Kovács Tímea, a népi játszóház és a kismesterségek oktatója is részt vett a táborban, aki közel 20 éve foglalkozik kézművességgel, csuhéval, szalmával, gyékénnyel, bőrrel dolgozik. Mielőtt elkezdik a munkát, a táborozók megismerkednek az anyaggal. Gyakorolják a türelmet és a kitartást, s ha mindez megvan, akkor a sikerélmény sem marad el, hiszen gyönyörű munkák születnek.

Csorba László gölöncsér vezette be a hét második felébe a VM4K táborozóit az agyagformázás művészetébe, rejtelmeibe és nehézségeibe. Az elektromos korong használata, a puha agyag formázása, gyúrása, festése és díszítése nagy örömöt, vidámságot, ám olykor nehézséget is jelent a gyermekeknek. Az agyagformázás fejleszti a tapintásérzetet, a kézügyességet, a koncentrációt és a kitartást, ám a munka jellegzetességéből adódóan ezzel együtt nagy mértékben hozzájárul a gyermekek 3 dimenziós érzékelésének fejlesztéséhez is, melyre napjaink digitális világában egyre nagyobb szükség mutatkozik.

Sok-sok boldog, elégedett arccal zárult a kreatív tábor. A gyerekek nagyon sok mindent megtanultak, ügyeskedtek, szórakoztak, új barátságok születtek.

 

Élményalapú vizuális programozás – informatikai tábor

A VM4K első informatikai tábora július 2-ától 6-áig, valamint 9-étől 13-áig zajlott a VM4K számítógépes termében, hétköznapokon, napi két órában, összesen 33 tanulóval. A táborban az első héten a 10-től 12 évesek, a második héten a 13-tól 15 évesek vehettek részt. Az informatikai tábort nagy érdeklődés övezte és nagy volt a túljelentkezés is.

Vörös Csaba, az informatikai tábor foglalkozásvezetője Szerbia programozási nagykövete az EU Code Week keretein belül, melynek célja, hogy népszerűsítse a programozást és a kódolást a fiatalok körében. Többéves tapasztalattal rendelkezik a programozás tanítása terén, rendszeresen tart képzéseket az általános iskolai korosztálynak.

Mint Vörös Csaba elmondta, a tábor képzési célja az algoritmikus gondolkodás és a digitális írástudás fejlesztése volt, továbbá a Scratch programkörnyezet megismerése, egyszerű kódolási feladatok elsajátítása, valamint animációk, játékok készítése. Több programot is készítettek és közben megismerkedtek olyan alapkifejezésekkel és alkalmazásokkal, mint a ciklusok, változók és eljárások. Android alkalmazást is készítettek, ami nagyobb kihívást jelentett, de mindenki sikeresen vette az akadályokat. Olyan online környezeteket ismerhettek meg, amiket otthonról is tudnak haszálni.

Az első órákon a foglalkozásvezető kitért a programozói szakma szépségeire, előnyeire, megismertette a gyerekekkel a kapcsolodó szakmák rejtelmeit is (rendszergazda, UX designer, etikus hacker, stb.).  A tábor utolsó napjaiban egy QR kódokat használó játék is be lett mutatva, ahol 13 lépést kellett megtenni, közben pedig egyszerű algoritmusok vezettek lépésről-lépésre a célig okostelefon, wifi és két ingyenes alkalmazás használatával.

Vörös Csaba nagyon büszke a két csoportra, mivel mindenki érdeklődéssel és kiváncsisággal állt a feladatokhoz a két hét alatt, ami jó alapot ad majd a további fejlődéshez. A VM4K informatikai tábora nagyon jó hangulatban telt, a gyerekek aktívan részt vettek a munkában és élvezték a tábor minden egyes percét.

Az eseményről szóló további beszámolók az alábbi linkeken érhetők el:

Magyar Szó: Új ötletek határtalan tárháza (beszámoló)

Hét Nap: Kézművességre programozva (beszámoló)

Hét Nap: A VM4K táboraiban jártunk (galéria)

Pannon RTV: Kéthetes tábort tart a VM4K Szabadkán (beszámoló,videó)

Újvidéki RTV: Kreatív tábor a VM4K-ban (beszámoló, videó)