2021. október 28. - 19:00

Nyári táborok a VM4K-ban

2021. augusztus 02.

A VM4K csapata idén nyáron is gazdag táborkínálattal várta a 6–15 év közötti gyermekeket, fiatalokat. A programok közel 150 táborozó részvételével zajlottak.

 

Űrkaland – csillagásztábor

Űrkaland elnevezésessel csillagásztáborba vártuk a 6–10 év közötti gyermekeket. A nagy érdeklődésre való tekintettel a délelőtti mellett egy délutáni csoportot is indítottunk, ezáltal 100 gyermek kapott arra lehetőséget, hogy kicsit közelebbről megismerkedhessen a természettudományok ezen ágával.

Táborozásunk első három napján a magyarországi Utazó Planetáriumban startolt az űrutazás, a gyermekeknek nagyon különleges élményben volt részük a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon felállított planetáriumban, az itt vetített filmek elrepítették képzeletüket a végtelenbe és tovább. A mozgásos tevékenységek, valamint a kézműves foglalkozások is elengedhetetlen részét képezték a mindennapi tevékenységeknek. Csillagászainknak köszönhetően fiatal táborlakóink közelebbről megismerkedhettek a Mars-járó robotok működésével, tudományos eszközökkel és számos érdekességgel a témával kapcsolatban.

A szombati rendezvény a Zenegér zenekar fergeteges koncertjével zárult.

 

 

Légy Android fejlesztő! – programozz okostelefonra!

 

Idén is izgalmas napok vártak azokra a gyermekekre, akik jelentkeztek a Vörös Csaba informatikus, középiskolai tanár, a topolyai Coder Club vezetője által vezetett Légy Android fejlesztő! – programozz okostelefonra! elnevezésű informatikai táborunkba. A nagy érdeklődésre való tekintettel két csoport vághatott bele a tudásszerzésbe. Az ifjú informatikusok megismerkedhettek az Android programozás és fejlesztés alapjaival, az okostelefon és a számítógép kapcsolatával. Minden napra jutott valami újdonság, amivel informatikai tudásukat gyarapíthatták. Szótárat fejlesztettek, amelyet QR-kód segítségével aktiváltak, de alkalom nyílt chat-alkalmazás és lépésszámláló készítésére is, amelybe belevihették saját ötleteiket is. Az ötnapos tábor végén mindenki elégedetten távozott, sok-sok gyakorlati, hasznos új ismerettel a tarsolyában. 

 

Légy Te a főnök! – okosabb vagy, mint a telefonod?

 

Második informatikai táborunk is két csoporttal indult. A résztvevőket szintén Vörös Csaba informatikus, középiskolai tanár, a topolyai Coder Club vezetője fogadta. Az egyhetes tábor ideje alatt betekinthettek a programozás és a fejlesztés rejtelmeibe. A találkozások alkalmával sor került olyan applikációk készítésére, mint például a navigációs alkalmazás, a nyelvi fordító, illetve a lépésszámláló. Jutott idő arra is, hogy a gyerekek elsajátíthassák a játéktervezés és  -készítés alapjait is. A tábor zárónapján informatikusaink sok élménnyel és természetesen emléklappal térhettek haza.

 

 

Éld túl! kamasztábor

 

A VM4K kamasztáborába látogatók első nap sok érdekes programon vettek részt. Élménybeszámolót hallhattak az El Camino zarándokútról, ezután önvédelmi fogásokat, technikákat sajátíthattak el. A nap végén pedig a magyarkanizsai Vöröskereszt három munkatársa bevezette táborozóinkat az elsősegélynyújtás alapjaiba.

Túlélőink a tábor második napján sem voltak restek, sok érdekes és a túléléshez hasznos tudást sajátíthattak el. Kezdetnek az ehető növényekkel ismerkedhettek meg, utána gombabemutató következett, ahol sok különleges és ehető gombát tanulmányoztak táborozóink. A napot cserkészeti ismeretek, sátorállítás és szalonnasütés zárta, mindenki nagy örömére.

A harmadik nap is mozgalmasan kezdődött. Foglalkozásvezetőnk jól átmozgatta egy erőnléti edzés erejéig a táborozókat.  Utána arról hallhattak, hogy hogyan lehet biztonságossá tenni otthonunkat. A nap utolsó feladata egy igazán különleges program volt: városi kincskeresés. A nyertes csapat értékes jutalomban részesült.

A csütörtök rendhagyó helyszínen kezdődött: a szabadkai The Room Escape szabadulószobában egy tematikus szobában kellett a két csapatnak megfejteni a rejtélyeket, hogy az utolsó feladattal megszerezzék a szobát nyitó kulcsot, amivel kiszabadulhattak a szobából. Mindkét csapat sikeresen teljesítette a feladatot 60 perc alatt. Ezután a térképekről, tájékozódásról és az iránytűről tartott előadáson és interaktív foglalkozáson vehettek részt túlélőink. A napot egy olyan beszélgetés zárta, ahol kiderült, hogyan lehet ihatóvá tenni a nem ivóvizet.

A tábor utolsó napján a hajdújárási Ludasi Látogatóközpont látott bennünket vendégül, ahol hegymászó tartott élménybeszámolót eddigi túráiról és rengeteg eszközt hozott el megmutatni a gyermekeknek. A befejező, nagy túlélőgyakorlat során pedig volt  minden: gyógynövényfelismerés, sátorállítás, elsősegély-ellátás és sok-sok érdekes feladat. A nap végét közös vacsorával zártuk, amely után kiosztásra kerültek a tábor emléklapjai.

Köszönjük mindenkinek!

 

Az eseményről további hírek és beszámolók az alábbi linkeken találhatók:

Magyar Szó: Táborozási lehetőségek kicsiknek és nagyobbaknak (közlemény)

Magyar Szó: Okosan az okostelefonokkal (beszámoló, interjú)

Magyar Szó: Az ébresztőórától a lépésszámlálóig (beszámoló, interjú)

Magyar Szó: Képzeletbeli kalandozás a bolygók között (beszámoló)

Magyar Szó: Űrkalandok Szabadkán (beszámoló)

Magyar Szó: Az okostelefonok programozásával ismerkednek (beszámoló)

Magyar Szó: Túlélési tippek diákoknak (beszámoló)

Pannon RTV: A gyerekek önmaguk fejlesztettek applikációkat okostelefonra (beszámoló, videó)

Pannon RTV: Utazó planetárium – kalandozások a világűrben (beszámoló, videó)

Pannon RTV: "A terv, hogy a gyerekek átvegyék az irányítást a telefonjaik felett" (beszámoló)

Újvidéki Rádió: Nyári táborok (interjú)

Szabadkai Magyar Rádió: Koncertek és táborok (interjú)