Odaítélték a művészeti díjakat

2023. november 15.

A Híd Irodalmi Díjat a zsűri Lovas Ildikónak a Szép Amáliák című regényéért és Maurits Ferencnek az Arcversek című verseskötetéért ítélte oda. A Forum Képzőművészeti Díj kitüntetettje Sagmeister Péity Laura festőművész. A Vajdasági Magyar Művészeti Díjban Sóti Szobonya Emőke zeneművész, zongoratanár részesül a bírálóbizottság döntése értelmében.

A Híd Irodalmi Díj bírálóbizottsága – Antalovics PéterJovánovity Patyerek RékaLennert Móger Tímea (elnök), Lódi GabriellaSzögi Csaba összetételben – mérlegelve a vajdasági magyar könyvkiadás 2022. évi produkcióit, szavazattöbbséggel úgy döntött, hogy a 2022. évre szóló Híd Irodalmi Díjat Lovas Ildikónak a Szép Amáliák című, a Forum Kiadó gondozásában megjelent regényéért, és Maurits Ferencnek az Arcversek címet viselő, szintén a Forum által megjelentetett verseskötetéért ítéli oda.      

A zsűri értékelése szerint Lovas Ildikó Szép Amáliák című, a szó minden értelmében nagy regénye, amellett, hogy tényirodalmi alkotás, egyben kultúr- és helytörténeti könyv- építmény is. Olvasása közben a valóság míves elmesélésének dimenziójában érezhetjük magunkat. A cselédregény szereplőinek kisebbségi sorstragédiái egyként szólnak a huszadik századi nemzettest megküzdéseiről is.  A feldolgozhatatlan(nak tűnő) transzgenerációs traumák szavakká hevülnek, a kimondás felold(oz)ást nyújt, mert: „A leírt szavak nem történetet írnak, hanem alakítják a történetet – ki gondolta volna, hogy a kettő között nemcsak éles, de átjárhatatlan a távolság?" Tehát a nagybetűs író jelent teremthet, de legalábbis alakítja azt. Ilyenformán a Szép Amáliák a val(l)óság, jövő(nk)be mutató-kutató könyve. 

Maurits Ferenc a hatvanas évek óta a vajdasági magyar művészeti élet meghatározó alakja, számos képzőművészeti-irodalmi kötet, album szerzője. A zsűri értékítélete alapján az Arcversek című, négy ciklusra tagolt kötet rajzok és versek találkozásaként a Maurits-életmű emblematikus elemeit vonultatja fel, mindegyikhez egy-egy verset kapcsolva. A képek és versek együtt hatnak, együtt értelmezhetők. A rajzok és a lecsupaszított nyelvezet, a letisztult szöveg és forma párbeszéde továbbgondolásra késztetve olvasóját, újabb dialógusokat és távlatokat nyit meg a kortárs vajdasági magyar irodalom értelmezésében.

A Forum Képzőművészeti Díj 2023-as évi bírálóbizottsága Klájó AdriánÚjházi Adrienn és Vékony Lajos október 27-én megtartott ülésén a 2022-es Forum Képzőművészeti Díjat egyhangúlag Sagmeister Péity Laura festőművésznek ítéli oda a tavalyi évben nyújtott kiemelkedő képzőművészeti teljesítményéért. Sagmeister Péity Laura 2022-ben három önálló tárlattal jelentkezett. Citroideae című kiállítását a törökkanizsai Kulturális Zónában tartotta, Personal címmel a belgrádi Legat Art Galériában állított ki, Inkognito című, Sifilis Andrással való közös megjelenése  pedig a Szabadkai Kortárs Galériában volt látható. Sagmeister Péity Laura alkotásait az egyedi expresszív és kísérletező képzőművészeti narratíva határozza meg, amely a kortárs képzőművészetben térségünkön különös helyet foglalt el.

A Vajdasági Magyar Művészeti Díj bírálóbizottsága Ábrahám Irén (†)Balázs ÁronGörög Noémi összetételben a 2022-es Vajdasági Magyar Művészeti Díjat Sóti Szobonya Emőke zeneművésznek, zongoratanárnak ítéli oda. Negyvenéves pedagógiai pályafutása alatt növendékei megszámlálhatatlanul sok díjjal tértek haza nemzetközi és itthoni rangos versenyekről. Hosszú évek óta nagy sikerrel dolgozik a legfiatalabbakkal is, már akadnak 4 éves korú tanítványai is. Ebben a tevékenységében, melynek alapja a játékosság, jelen pillanatban nem akad hozzá mérhető e szakmában a régióban. Sóti Szobonya Emőke zongorakísérőként, a színpadon is igazi partner, zongorajátéka kifinomult és érzékeny. Szövegértelmezése mindig alapos, soha nem felszínes – olvasható az indoklásban.  

Forrás: Magyar Szó

 

További hírek és beszámolók:

Pannon RTV: Rangos művészeti díjakról döntöttek (beszámoló)

Vajdasági RTVA Híd irodalmi díj két díjazottja: Lovas Ildikó és Maurits Ferenc (közlemény)