Petőfi 200 Vajdaság

2023. október 23.

Lelkesen foglalták el a helyüket a VM4K Klubhelyiségébe érkezők 2023. október 19-én, csütörtök este. A VM4K Filmklubjának ezen alkalmával egy ismert és közkedvelt animációs filmet, Jankovics Marcell János vitéz című 1973-as alkotását tekinthették meg az érdeklődők. A Petőfi Sándor azonos című elbeszélő költeményét feldolgozó rajzfilm nemzeti költőnk születésének 150. évfordulója alkalmából készült.

2023. október 04.

A MOZDULJ! PETŐFI! programsorozat részeként 2023. október 19-én, csütörtök este 19.00 órakor Jankovics Marcell Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar rajzfilmrendező, grafikus, kultúrtörténész János vitéz című magyar színes játékfilmjét tekinthetik meg a VM4K-ba látogatók. Az 1973-ban bemutatott, Petőfi Sándor születésének 150.

2023. szeptember 15.

„Koszorús népköltőnk, a tűzlelkű P. S. hír szerint elveszett.” – írták 1849. nyarán, a magyar forradalom és szabadságharc bukását követően.

2023. szeptember 08.

2023. szeptember 7-én 19.00 órától Petőfi Sándor önéletrajzi ihletésű elbeszélő költeményét, Az apostolt tekinthették meg az érdeklődők a 6SZÍN Színház előadásában, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház termében. Szilágyi Bálint két felvonásos színdarabja egyszerre kísérletező és autentikus, formabontó módon idézte meg Petőfi Szilveszterének történetét.

2023. július 31.

Idén ősszel is kiváló magyar filmekkel várjuk vissza Önöket! Az első szeptemberi filmklubunk alkalmával, 2023. szeptember 21-én a kétszeres Kossuth-díjas és Balázs Béla-díjas filmrendező, Jancsó Miklós Még kér a nép! című 1972-es alkotását tekinthetik meg a VM4K-ba látogatók. Jancsó Miklós a modern magyar filmművészet egyik legkiemelkedőbb alakja, Még kér a nép! című kultikus filmje a 19.

2023. július 31.

„Koszorús népköltőnk, a tűzlelkű P. S. hír szerint elveszett.” – írták 1849. nyarán, a magyar forradalom és szabadságharc bukását követően.

2023. július 28.

Ha csütörtök este, akkor VM4K! Színvonalas programokkal várjuk vissza Önöket idén ősszel is a VM4K Csütörtök esték elnevezésű programsorozata keretében. 2023. szeptember 7-én, 19.00 órától Petőfi Sándor önéletrajzi ihletésű elbeszélő költeményét, Az apostolt tekinthetik meg a 6SZÍN Színház előadásában, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház termében.

2023. június 15.

Díjnyertes magyar filmmel vártuk Önöket a VM4K Csütörtök esték elnevezésű programsorozatának 2023. június 15-ei eseményén. Ez alkalommal Tarr Béla Kossuth-díjas magyar filmrendező, forgatókönyvíró Utazás az Alföldön című rövid játékfilmjét tekinthették meg filmklubunk keretében.

2023. június 09.

2023. június 8-án a VM4K Csütörtök esti programsorozatának vendége dr. Osztovits Szabolcs, a fővárosi Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium nyugalmazott vezetőtanára, a „Sors nyiss nekem tért” – Petőfi Sándor életének krónikája című kötet szerzője volt, aki a Petőfi a magán- és közéletben címmel tartott előadást a MOZDULJ! PETŐFI! – Petőfi 200 vajdasági programsorozatának részeként.

2023. június 02.

A VM4K Csütörtök esték elnevezésű programsorozatának 2023. június 1-jei eseményén egy ismeretterjesztő beszélgetéssel egybekötött kiállításra vártuk az érdeklődőket. A vajdasági MOZDULJ! PETŐFI! rendezvénysorozat keretében kiadásra került, új köntösbe öltöztetett János Vitéz könyv kapcsán a könyv illusztrátorával, Dr.

2023. július 31.

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából, a vajdasági MOZDULJ! PETŐFI! programsorozat részeként három vajdasági település, Kúla, Kishegyes és Törökfalu gazdagodott Petőfi-mellszoborral a hétvégén. Az előző év decemberében a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ és a Magyar Nemzeti Tanács pályázatot hirdetett vajdasági települések részére Petőfi-szobrok köztéri elhelyezésére.

2023. július 30.

2023. július 30-án, vasárnap délelőtt Törökfalun is leleplezték Petőfi-mellszobrát a Százszorszép Művelődési Egyesület épülete előtt. Az ünnepélyes szoboravatón Rigó Pál Zsófia, a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke köszöntötte az egybegyűlteket. A leleplezést követően Virág György színművész koszorúzta meg a nemzeti költőnket ábrázoló szobrot.

2023. július 29.

2023. július 29-én leleplezték Kishegyesen is a Petőfi Sándort ábrázoló mellszobrot, amelyet Szilágyi László vajdasági szobrászművész készített. Az alkalmi műsor mellett beszédet mondott ifj. Juhász Bálint, Kishegyes Képviselő-testületének elnöke, a VMSZ Intéző Bizottságának elnöke.

2023. július 29.

2023. július 29-én leleplezték Kúlán a Petőfi Sándort ábrázoló mellszobrot, amelyet Szilágyi László vajdasági szobrászművész készített. Az ünnepi szentmisét követően alkalmi műsor várta az egybegyűlteket, valamint beszédet mondott Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke.

2023. július 27.

Javában készülődnek a törökfaluiak, kúlaiak és kishegyesiek a hétvégi szoborátadóra. 2023. július 29-én Kúlán és Kishegyesen, július 30-án pedig Törökfalun helyezik el Szilágyi László szobrászművész Petőfi-mellszobrait a vajdasági MOZDULJ! PETŐFI! programsorozat részeként.

2023. július 27.
Kishegyes, Kúla, Törökfalu e hétvégén köztéri alkotásokkal gazdagodik – Most jelenik meg a Föltámadott a tenger! Milyen tenger? című verseskötet – A Petőfi nyomában zárófilmje
2023. július 19.

Petőfi Sándor, a legnagyobb magyar költő és forradalmár születésének 200. évfordulója alkalmából a VM4K és a Magyar Nemzeti Tanács nyilvános pályázatot hirdetett Petőfi-mellszobrok köztéri felállítására olyan vajdasági településeken, ahol a nagy magyar költőnek még nincs köztéri szobra, emléktáblája.

2023. május 03.

Petőfi-mellszobrok köztéri elhelyezése

2023. február 04.

„Gondoltam rá úgy is, mint emberre” - Petőfit ábrázoló dísztálat készített Vékony Lajos

2023. február 03.

A Mozdulj! Petőfi! programsorozat kapcsán ismét felkerestek bennünket egy Petőfi alkotással kapcsolatban, ezúttal Vékony Lajos nyugalmazott tanár és keramikusművész szabadkai műtermében jártunk. Vékony Lajos műterme nagy számú kerámia képpel, kerámia szoborral és dísztállal gazdagodott 55 éves munkássága folyamán. A keramikus-képzőművész főként samott agyaggal dolgozik, de kompozícióiban szerepel fa, porcelán, üveg, fém, és terrakotta is.

Kulturális programok

2023. június 19.

Színvonalas és látványos táncszínházi előadás született Petőfi Sándor legismertebb és legkedveltebb elbeszélő költeményéből, a János Vitézből. A kishegyesi Rizgetős és a bácsfekehetehegyi Kónya táncegyüttes projektuma a vajdasági MOZDULJ! PETŐFI! programsorozat keretében került bemutatásra. A főkét középiskolásokból, egyetemistákból és néhány felnőtt táncosból álló csapat kreatív és magával ragadó módon dolgozza fel Petőfi János Vitéz című művét.

2023. június 13.

A vajdasági MOZDULJ! PETŐFI! programsorozat részeként, a Petőfi-egyesületek és Petőfi szellemiségét őrző egyesületek találkozójára hirdetett pályázat keretében 2023. június 16. és 18. között kerül bemutatásra a kishegyesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület és a Bácsfeketehegy Magyar Művelődési és Helytörténeti Egyesület közös projektuma, a János Vitéz című táncszínházi előadás.

2023. január 27.

KÖZLEMÉNY a Petőfi-egyesületek, valamint Petőfi szellemiségét ápoló vajdasági egyesületek találkozójáról

2022. december 01.

TÁRSADALMI CÉLÚ FELHÍVÁS

a Petőfi Sándor nevét viselő, illetve Petőfi szellemiségét őrző egyesületek találkozójáról

2023. április 18.

Izgatottan foglalta el a helyét a beözönlő tömeg a temerini Szirma Károly Magyar Művelődési Egyesületben 2023. április 16-án, a Jáccunk Trupp társulat Bolond Istók című előadásának ősbemutatóján. A koncepció megálmodói, László Sándor és Virág György rendező-színművészek az első sorból figyelték a dramatizált elbeszélő költeményt, melyen hónapokon keresztül dolgoztak a fiatal színészekből álló társulattal. A Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XXVII.

2022. december 06.

PÁLYÁZATI KÖZLEMÉNY

2023. október 17.

NYILVÁNOS FELHÍVÁS vajdasági általános iskolák magyar tagozatai részére. 

2023. október 17.

KÖZLEMÉNY 

2023. október 02.

A Petőfi-busz vajdasági utazásának utolsó alkalmával Szabadkán volt látogatható.

2023. szeptember 30.

Újabb helyekre látogatott el a Petőfi-busz, a diákok és tanáraik nagy örömére. Első állomása Nagykikinda volt, ahol vendégül látta a magyarcsernyei, tóbai, szajáni és nagykikindai tanulókat. Innen továbbrobogott az utazó múzeum Csókára, ahol a csókai és a tiszaszentmiklósi diákok repülhettek vissza Petőfi Sándor világába. A nap utolsó állomása Zenta volt.

2023. szeptember 29.

A mai nap második állomása Kishegyes volt! A diákok nagy lelkesedéssel fogadták a Petőfi-buszt. Kishegyesi, bàcstopolyai és bàcsfeketehegyi gyerekek voltak a látogatók. Holnap újabb helyszíneken áll meg az utazó múzeum. Találkozzunk Nagykikindán, Csókán és Zentán is! MOZDULJ! PETŐFI!

2023. szeptember 29.

A Petőfi-busz megérkezett Vajdaságba! A Petőfi Irodalmi Múzeum ,,Átrepülök hosszában hazámon" címmel meghirdetett mozgó kiállítása a Petőfi 200. keretében állít emléket a költő életművének. A mai napon első alkalommal az újvidéki diákok tekinthették meg a VM4K Mozdulj! Petőfi! programsorozatának részeként az utazó, múzeumpedagógiai előadással egybekötött kiállítást.

2023. szeptember 26.

Tenyér Társulat - Petőfi élete öt részletben 

NYILVÁNOS FELHÍVÁS 

2023. június 08.

Lendületes és inspiráló – ezzel a két szóval lehetne leginkább jellemezni az Újvidéki Művészeti Akadémia másodéves hallgatóiból álló Tenyér Társulat Petőfi élete öt részletben című darabját. A vajdasági MOZDULJ! PETŐFI! programsorozathoz csatlakozó Tenyér Társulat színházi előadása egyedi és humoros módon mutatja be nemzeti költőnk életét és munkásságát annak kedveltebb és kevésbé ismertebb költeményein keresztül.

2023. április 26.

Petőfi élete öt részletben címmel készít előadást az Újvidéki Művészeti Akadémia másodéves színészosztálya, amellyel csatlakoznak a VM4K MOZDULJ! PETŐFI! - a Petőfi 200 vajdasági programsorozatához. Az öttagú osztály Tenyér Társulat néven készíti el szerzői projektumukat, amelyben segítik őket két osztályvezető tanáruk, László Sándor Pataki gyűrű-díjas színművész, rendező és Balázs Áron Jászai Mari-díjas színművész.

2023. április 24.

Elkészült a várva várt János Vitéz!

2023. február 14.

A Mozdulj! Petőfi! programsorozat keretében kiadásra kerülő János vitéz könyv illusztrátorával, Dr. Tóth Alisával beszélgettünk. 

2023. január 26.

A MOZDULJ! PETŐFI! programsorozatunk keretében hamarosan kiadásra kerül Petőfi Sándor: János vitéz című elbeszélő költeménye. Ennek munkálatai már javában zajlanak, Tóth Alisa vajdasági művész illusztrálja a mesés történetet. Itt látható egy kis ízelítő belőle:

2023. március 31.

Kortárs költők Petőfiről

2023. január 01.

FELHÍVÁS Vajdaságban élő és alkotó költők és írók részére!

Vetélkedők

2023. április 23.

Petőfisekkel lett teli Doroszló! Összesen 350 diák és tanáraik látogattak el a faluba 2023. április 21-én és 22-én a Petőfi-iskolák találkozójára, amely a MOZDULJ! PETŐFI! – Petőfi 200 vajdasági programsorozatának részprogramjaként jött létre a VM4K szervezésében, és a vajdasági Petőfi Sándor nevét viselő iskolákkal együttműködésben.

2023. április 21.

A Petőfi-iskolák találkozójának első napján 244 felsős diák, valamint 30 tanár vett részt. Rendezvényünket a doroszlói Petőfi Sándor Általános Iskolában kezdtük, majd a megnyitó ünnepség után átvonultunk az iskola közelében lévő Európa-terembe, ahol egyenként felvonultak és bemutatkoztak a vajdasági Petőfi Sándor nevét viselő iskolák. Az iskolák rövid műsorát, és az ebédszünetet követően érkeztünk el a találkozó legizgalmasabb részéhez, a csapatversenyhez.

2023. április 12.

A Petőfi 200 emlékév MOZDULJ! PETŐFI! nevet viselő vajdasági programsorozatának részeként kerül megrendezésre a Petőfi-iskolák találkozója 2023. április 21-22. (péntek-szombat) között.

2023. április 11.

A MOZDULJ! PETŐFI! programsorozat keretében megrendezésre kerülő Petőfi-iskolák találkozójának részeként meghirdetett rajzpályázatra 244 alkotás érkezett be, amit ezúton is nagyon szépen köszönünk! A pályázat témája versillusztráció volt, az alsós diákok Petőfi Sándor három, tavaszhoz kötődő verse közül választhattak (A Nap; Pille, pille, pillangó; Ki a szabadba).

2023. április 03.

KÖZLEMÉNY

2023. március 09.

MOZDULJ! PETŐFI!

PETŐFI-ISKOLÁK TALÁLKOZÓJA - Felhívás

2023. március 09.

MOZDULJ! PETŐFI!

Petőfi-iskolák találkozója

2023. március 01.

A mai napon a MOZDULJ! PETŐFI! programsorozat keretében megrendezésre kerülő Petőfi-iskolák találkozójával kapcsolatban egyeztettünk a költő nevét viselő iskolák igazgatóival, és az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskola képviseletében érkezett szaktanárral. A megbeszélésen kitértünk a március végén szervezendő elődöntő főbb részleteire, valamint a külsős tanárok által összeállított feladatsorokra.

2022. december 20.

Ötven évvel ezelőtt, 1973. június 10-12-e között került sor Doroszlón a Petőfi Sándor nevét viselő általános iskolák első találkozójára. Mint a korabeli sajtó megírta, „A Petőfi-iskolák első sikeres találkozóján megfogalmazott gondolat, hogy a találkozót a Zmaj Játékok és a Testvériség-Egység iskolák találkozójának példájára hagyományossá kell tenni.

2023. november 18.

Izgatott és rendkívül felkészült középiskolások érkeztek 2023. november 18-án a szabadkai Kosztolányi és a zentai Bolyai gimnáziumba, ugyanis itt került megrendezésre a MOZDULJ! PETŐFI! – a Petőfi 200 vajdasági programsorozatának őszi vetélkedője, A XIX. század költői – A XXI. század költői című tanulmányi vetélkedő.

2023. március 30.

Felhívás a vajdasági középiskolások részére. A részletekért kattintson az alábbi képekre: 

2023. március 11.

Felkészült és izgatott szavalók érkeztek az újvidéki Egység Kulturális Központba, ugyanis itt szervezte meg a VM4K a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központtal és a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületével együttműködésben a MOZDULJ! PETŐFI! – a Petőfi 200 vajdasági programsorozat részeként a Petőfi-szavalóverseny döntőjét, 2023. március 11-én.

2023. március 04.

Izgatott gyereksereg, lelkes kamaszok és lánglelkű felnőttek töltötték meg a feketicsi Kultúrotthon udvarát, majd termeit szombaton. Mindannyian szavalni jöttek!

2023. február 24.

A Mozdulj! Petőfi! vajdasági programsorozat részeként a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete és a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ Petőfi-szavalóversenyt szervez kicsiknek és felnőtteknek.
A versenyen azon szavalók vehetnek részt, akik előzetesen leadták jelentkezésüket, a felhívásban szereplő módon és határidőig.

2022. december 16.

FELHÍVÁS! Mozdulj! Petőfi!
Jelentkezni itt lehet: https://forms.gle/sywSnR1xtXHJSx6DA

Petőfi a médiában

2023. augusztus 06.

Mi történt Segesvárnál? - Petőfi Sándor halálát a mai napig számos legenda és mendemonda övezi

2023. július 30.

A debellácsi János vitéz - Volt idő, amikor 37 kocsma volt a faluban – A kocsmaszínházak jelentős szerepet játszottak a település életében

2023. július 23.

Bajuszdivatot teremtett - Petőfi Sándor nagyon tudatosan építette az imázsát

Két olyan jellegzetes, sőt legendás bajusz van, amelyet ha megemlítek, a legtöbb olvasónk azonnal tudja, mire is gondolok: egyik Petőfi Sándoré, a másik Jávor Pálé.

2023. július 16.

A János vitéz az iskolákban - Kovács Frigyes és Verebes Krnács Erika missziója

2023. július 09.

„Nem hajszoltak megvalósíthatatlan (szerep)álmokat” - János vitéz és más (népszín)művek a nyugat-bácskai kocsmaszínpadokon

2023. július 02.

Olthatatlanúl - A Mécsvirág együttes tagjai vallanak a megzenésített versekről és a pódiumművészetről 

2023. június 25.

Ő a mi emberi, nemzeti erősségünk - Arany és Petőfi barátságáról Kálló Béla és Tóth Péter Lóránt nyolc országban százötven alkalommal „mesélt”

2023. június 18.

A kurtakocsmától a Hanyattlökiig - Petőfi nem ápolt nagy barátságot az alkohollal, bordalai azonban máig népszerűek

2023. június 11.

A székelykeresztúri néma szemtanú - Petőfi körtefájának története a segesvári csata előestéjétől a palicsi Nyárhangoló Fesztiválig

2023. június 04.

„Petőfi bánáti vót, járt Pesten és a Bácskába’…” - Történetek, anekdoták egész sorát jegyezte fel Bácskában, Bánátban és Szlavóniában dr. Penavin Olga ötven éve

2023. április 19.

A Lurkó Rádió április 17-ei adásában Petőfi Sándor: Földét a földmíves című rövid verse hangzik el. 

2023. április 17.

A Lurkó Rádió árpilis 10-ei adásában Petőfi Sándor A Tavaszhoz című költeménye hangzik el. 

Szerkesztő: Hajdú Sára 

2023. március 29.

A színház világnapja alkalmából, a Lurkó Rádió 2023. március 27-ei adásában egy rövid történetet hallhatunk Petőfi életéről és a színjátszáshoz fűződő kapcsolatáról. 

2023. március 14.

A Lurkó Rádió legújabb részében Petőfi Sándor Ebéd u

2023. március 01.

A Lurkó Rádió február 27-ei adásában Petőfi Sándor Felsülés című versét hallhatjuk. 

Szerkesztő: Hajdú Sára 

2023. február 16.

A Lurkó Rádió e heti adásában Petőfi Sándor Kakasszóra hajnal ébred című verse hangzik el. 

2023. február 10.

A Jó Pajtás Petőfi 200 rovatának részeként Petőfi-verseket, valamint érdekes történeteket közölnek a költő életéről és munkásságáról. 

2023. február 10.

A Mozdulj! Petőfi! programsorozat részeként a Mézekalács gyermekújságban meghirdetett képzőművészeti versenyre az alábbi alkotások érkeztek eddig: egy Petőfi-portrét és öt Petőfi-vers ihlette rajzot küldtek be a lelkes pályázók. 

2023. február 07.

A Lurkó Rádió 2023. február 6-ai részében Petőfi Sándor Fekete kenyér című rövid verse hangzik el. 

Szerkesztő: Hajdú Sára 

2023. január 30.

Petőfi-percek a Lurkó Rádió új adásában, ezúttal Petőfi Levél egy színész barátomhoz című verse hangzik el. 

Szerkesztő: Hajdú Sára 

2023. október 27.

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából irodalmi kerekasztalt szervez Petőfi Sándor tradíciója a szerb irodalomban és kultúrában címmel a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ (VM4K) a Matica srpskával, és a budapesti Szerb Intézettel közösen 2023. november 3-án, 12.00 órai kezdettel. A rendezvényen köszöntőt mond Prof.

2023. szeptember 30.

Az alföld. Petőfi – 200 nemzetközi tájtörténeti konferenciánk előadásait követően izgalmas programokra vártuk előadóinkat. Csütörtökön, szeptember 28-án rövid városnéző túrára invitáltuk vendégeinket, melynek keretében Szabadka szebbél-szebb épületeit jártuk körbe. Első megállónk a szabadkai városháza volt, melynek napsütötte vitrázs ablakait belülről is megcsodálhattuk.

2023. szeptember 30.

Lezárult a MOZDULJ! PETŐFI! programsorozat részeként meghirdetett Az alföld. Petőfi – 200 nemzetközi tájtörténeti-néprajzi konferenciánk. A kétnapos tudományos tanácskozás második napján, 2023. szeptember 29-én hét szakmai előadást hallhattak az érdeklődők.

2023. szeptember 28.

Sikeresen lezajlott a MOZDULJ! PETŐFI! programsorozat részeként meghirdetett Az alföld. Petőfi – 200 nemzetközi tájtörténeti-néprajzi konferencia első napja. 2023. szeptember 28-án, csütörtökön tíz szakmai előadásban lehetett része a VM4K-ba látogatóknak.

2023. szeptember 20.

Az alföld. Petőfi - 200 nemzetközi tájtörténeti-néprajzi konferencia programját az alábbiakban tekinthetik meg.

2023. szeptember 11.

Az első magyar modern szemléletű költő, Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából, a MOZDULJ! PETŐFI! programsorozat részeként nemzetközi tájtörténeti-néprajzi konferencia kerül megrendezésre 2023. szeptember 28-29. között a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ szervezésében. Az alföld.

2023. május 12.

Múltfaggató a jubileumok jegyében - Kétnapos tudományos konferencia a szabadkai VM4K szervezésében

2023. május 11.

Az 1848 - A térség reménysége című történészkonferencia első napján hét szakmai előadást hallhattak a résztvevők. 

2023. május 02.

Az 1848-as magyar szabadságharc 175. évfordulójának alkalmából, a vajdasági MOZDULJ! PETŐFI! programsorozat keretében történészkonferencia kerül megrendezésre 2023. május 11-12. (csütörtök-péntek) között a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ szervezésében.

2023. július 29.

„Egy-e a lélek és a test?

Honnan jövénk, hová megyünk?

Elalszik-e a sírba, vagy

2023. július 22.

A Mozdulj! Petőfi! vajdasági programsorozat Petőfi nyomában című videósorozatának harmincadik részében Kishegyesre, az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc utolsó győztes délvidéki csatájának helyszínére látogatunk el. A forradalom utolsó magyar győzelmére 1849. július 14-én került sor Kishegyes, Szeghegy és Bácsfeketehegy határán. A magyar hadsereget az angol származású honvédtábornok, Guyon Richárd vezényelte Josip Jelačić horvát bán csapata ellen.

2023. július 15.

A Mozdulj! Petőfi! vajdasági programsorozat Petőfi nyomában című videósorozatának huszonkilencedik részében egy újabb Észak-bácskai településre, Topolyára utazunk. Topolyán ellátogatunk a Hősök sírjához, a Nyugati temetőben található 1848-as emlékműhöz. Az 1849. január 30-án betörő szerb katonák feldúlták és elpusztították Topolyát, a hadjáratban elhunyt áldozatok nevét a bajsai plébános jegyezte fel.

2023. július 09.

A Mozdulj! Petőfi! vajdasági programsorozat Petőfi nyomában című videósorozatának huszonnyolcadik részében Maradékon és Magyarittabén járunk. Elsőként Maradékra utazunk, ahol megtekintjük a helyi Petőfi Sándor Művelődési Egyesületben lévő Petőfi-mellszobrot. Petőfi bronz képmásának meglátogatása után Magyarittabé felé vesszünk az irányt, Vajdaság legdélebbi Kossuth-szobrához.

2023. július 01.

A Mozdulj! Petőfi! vajdasági programsorozat Petőfi nyomában című videósorozatának huszonhetedik részében Adára és Bácsföldvárra látogatunk el. Adán megtekintjük Damjanich János 1848-as honvéd emlékművét, amelyet Ada magyarországi testvérvárosa, Budakalász ajándékozott A Tisza-menti településnek. Damjanich János szerb származású honvéd és aradi vértanú az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc egyik legkiemelkedőbb tábornoka volt.

2023. június 24.

A Mozdulj! Petőfi! vajdasági programsorozat Petőfi nyomában című videósorozatának huszonhatodik részében ismét két Nyugat-bácskai településre látogatunk el, ezúttal Bácskertesre és Bezdánra utazunk. Bácskertesen megtekintjük a költő nevét viselő Művelődési Egyesület előtt álló Petőfi-mellszobrot, melyet 2006. március 15-én lepleztek le ünnepélyes keretek között. A másfél méter magas márvány talapzaton álló mellszobor Vajdaság első köztéri Petőfi-szobra.

2023. június 17.

A Mozdulj! Petőfi! vajdasági programsorozat Petőfi nyomában című videósorozatának huszonötödik részében a Nyugat-bácskai Doroszlóra látogatunk el. A Duna–Tisza–Duna-csatorna partján található településen elsőként a költő nevét viselő iskolában járunk, ahol megtekintjük az intézmény bejáratánál álló Petőfi-mellszobrot.

2023. június 10.

A Mozdulj! Petőfi! vajdasági programsorozat Petőfi nyomában című videósorozatának huszonnegyedik részében két szerémségi településre, Dobradóra és Nyékincára utazunk. Nyékincán a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesületnél járunk, ahol megtekintjük az épület falán elhelyezett Petőfi-domborművet. A költőt ábrázoló domborművet Huszár Andrea Magdolna visegrádi szobrászművész ajándékozta a helyieknek.

2023. június 03.

A Mozdulj! Petőfi! vajdasági programsorozat Petőfi nyomában című videósorozatának huszonharmadik részében három vajdasági településen, Kátyon, Tiszakálmánfalván, és Satrincán járunk. Kátyon megtekintjük a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület épületét, majd tovább utazunk a következő Dél-bácskai település felé. Tiszakálmánfalván ellátogatunk a költő nevét viselő művelődési egyesülethez, mely 2021-ben ünnepelte megalakulásának huszadik évfordulóját.

2023. május 27.

A Mozdulj! Petőfi! vajdasági programsorozat Petőfi nyomában című videósorozatának huszonkettedik részében Szabadkára látogatunk el. Először Kossuth Lajos mellszobrát tekintjük meg, mely Népkör Magyar Művelődési Központ homlokzatán van elhelyezve. A bronzból készült Kossuth-szobor, mely Szarapka Tibor szobrász alkotása 2008. március 15-én lett leleplezve az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 160. évfordulója alkalmából.