Petőfi-iskolák találkozója

2022. december 20.

Ötven évvel ezelőtt, 1973. június 10-12-e között került sor Doroszlón a Petőfi Sándor nevét viselő általános iskolák első találkozójára. Mint a korabeli sajtó megírta, „A Petőfi-iskolák első sikeres találkozóján megfogalmazott gondolat, hogy a találkozót a Zmaj Játékok és a Testvériség-Egység iskolák találkozójának példájára hagyományossá kell tenni. A szervezők azt is javasolták, hogy a Petőfi brigád harcosainak nevét viselő iskolák is vegyenek részt az elkövetkező rendezvényeken.”

A történelem, magyar nyelv és irodalom, valamint képőzművészeti versnyekkel egybekötött találkozók sora 1991-ben szakadt meg. Harminc éves kihagyás után, 2021-ben a COVID-járvány miatt az online térben az óbecsei Petőfi-iskola megszervezte a XX. Petőfi-iskolák találkozóját.

A jubileumra való tekintettel a rendezvény házigazdája a doroszlói Petőfi Sándor Általános Iskola volna. A rendezvényt (felvonulás, intézmények bemutatkozása, több fordulós verseny magyar nyelv és irodalom, történelem és képzőművészet tárgyakból) a Petőfi-iskolák vállalkozó szellemű igazgatói szervezik meg – a 2021-es esemény szervezői örömmel vették a megkeresést.

Petőfi szellemiségének és kultuszának ápolása, a gyermekekben a közösséghez való tartozás érzésének erősítése a célunk, egy tartalmas, értékközvetítő és képességfejlesztő programsorozat keretében.

Az alsós tagozatos tanulók képzőművészeti versenyen vehetnek rész, míg a felsősök magyar nyelv és irodalomból, valamint történelemből mérettethetik meg magukat.

Az elődöntőre 2023. március 27-én, hétfőn kerül sor.

A döntővel egybekötött találkozó 2023. április 21-23. között (péntek-vasárnap) kerül megrendezésre Doroszlón.