Petőfi-mellszobrok ünnepélyes leleplezése

2023. július 31.

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából, a vajdasági MOZDULJ! PETŐFI! programsorozat részeként három vajdasági település, Kúla, Kishegyes és Törökfalu gazdagodott Petőfi-mellszoborral a hétvégén. Az előző év decemberében a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ és a Magyar Nemzeti Tanács pályázatot hirdetett vajdasági települések részére Petőfi-szobrok köztéri elhelyezésére. A felhívásra benyújtott kisfilmeket és pályázati dokumentációkat háromtagú szakmai zsűri bírálta el: Fodor István levéltári tanácsos, tanár, szerkesztő, szakfordító; Kónya-Kovács Otília újságíró, mesemondó; és dr. Silling Léda néprajzkutató, kulturális antropológus. A zsűri egyöntetű döntése alapján összesen négy Petőfi-szobor kerül köztéri elhelyezésre, az idei három szoboravatót követően jövőre Királyhalmán is felavatják a költő bronz képmását.  

Elsőként Kúlán ünnepelhetett a vajdasági magyar közösség, a településen 2023. július 29-én szombaton 17.00 órai kezdettel avatták fel Szilágyi László újvidéki szobrászművész Petőfit ábrázoló alkotását a Szent György-templom melletti téren. A szentmise után a Népkör Magyar Művelődési Központ által benyújtott rövidfilmet tekinthették meg az egybegyűltek, amit ünnepi műsor követett. A szoboravatón Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke is beszédet mondott, hangsúlyozva Petőfi közösségépítő erejét. A szobor leleplezését követően Valka Károly, a község alpolgármestere helyezte el a megemlékezés koszorúját.

Kúla után Kishegyesen is felavatásra került Szilágyi László Petőfije, a rendezvény július 29-én 19.00 órakor vette kezdetét az idén hetvenéves Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület felújított épülete előtt. A szoborátadón Ifj. Juhász Bálint, a kishegyesi községi képviselő-testület elnöke köszöntötte a jelenlévőket, a programot művelődési műsor is színesítette. A Petőfi-büsztöt a kishegyesi Anna-napok keretében leplezték le.

A harmadik Petőfi-szobor Törökfalun, a Százszorszép Művelődési Egyesület székháza előtti téren lelt otthonára. 2023. július 30-án, vasárnap délelőtt a Szent Gellért-templomban megtartott istentisztelet után a Vadvirág Hagyományápoló Kör, a Százszorszép Művelődési Egyesület, a Csobolyó Művelődési Egyesület és az Aranykapu Művelődési Egyesület közös kisfilmjét vetítették le az ünneplő közönségnek. A szobor leleplezése alkalmából Rigó Pál Zsófia, a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke beszélt a hagyományápolás és kulturális örökségünk megőrzésének fontosságáról. Az újonnan átadott emlékművet Virág György színművész, a Zentai Magyar Kamaraszínház színésze koszorúzta meg.

 

Az eseményről további hírek és beszámolók az alábbi linkeken találhatók: 

Vajdasági RTVHárom Petőfi-szobor Vajdaságban

Magyar Szó: Magyar köztéri szobrot kapott Kúla

Pannon RTV: Leleplezték és felszentelték a Petőfi-szobrot Kúlán

Magyar Szó: Petőfi Vajdaságban

Pannon RTV: Petőfi-szobrot avattak Kishegyesen

Pannon RTVÜnnepélyesen átadták a Petőfi-szobrot Törökfaluban

 

Kapcsolódó médiatartalom