Téli informatikai tábor – Élményalapú vizuális programozás

2019. január 08.

A VM4K második informatikai tábora 2019. január 8-ától 12-éig zajlott a VM4K első emeleti számítógépes termében keddtől szombatig, napi két órában. A táborban 16 gyermek, 12 fiú és 4 lány vett részt, akik 10-től 12 éves korosztályba tartoznak. A nyári táborhoz hasonlóan, januárban is nagy érdeklődést övezte az informatikai tábort.

Vörös Csaba, az informatikai tábor foglalkozásvezetője Szerbia programozási nagykövete az EU Code Week keretein belül, melynek célja, hogy népszerűsítse a programozást és a kódolást a fiatalok körében. Többéves tapasztalattal rendelkezik a programozás tanítása terén, rendszeresen tart képzéseket az általános iskolai korosztálynak.

Vörös Csaba elmondta, hogy a tábor képzési célja legfőképpen az volt, hogy a gyermekeket bevezesse a programozás előszobájába, megismertesse a gyermekekkel az algoritmikus gondolkodást és fejlessze a digitális írástudást. A tábor első napján a tanulók megismerhették a programozó munkáját, a Scratch programkörnyezetet, valamint egyszerű műveleteket végeztek. A szerdai nap a hibakeresés és hibajavítás témakörében zajlott, mely kapcsán a képzésvezető bemutatta a Scratch online lehetőségeit és közösen játékott készítettek. A harmadik napon a diákok a Micro:bit programkörnyezetet ismerhették meg és a készülék felépítését, majd használatát. A hétvége közeledtével a fiatalok az App Inventor segítségével elkészíthették első Android alapú applikációjukat, valamint megismerkedhettek a programozható mikroelektronikai eszközökkel és a Rubik-kocka megfejtési algoritmusával is.

Vörös Csaba nagyon elégedett a csoporttal, mert a gyermekek érdeklődéssel álltak a feladatok elé és jó ütemben, jó hangulatban tudtak haladni. Minden kitűzott oktatási cél sikeresen megvalósult.