Téli táborok a VM4K-ban

2022. január 17.

A VM4K  csapata ebben az évben is érdekes témájú táborokkal várta a gyermekeket 2022. január 4. és 15. között.

  Időutazó gyermektáborunk a 6 és 10, a RoboTábor a 8 és 11, míg a Maqueen mikrobotika – robotok, életre fel!  elnevezésű informatikai tábor a 12 és 14 év közötti gyermekeknek nyújtott tartalmas és egyben érdekfeszítő kikapcsolódást.

Írd ki magadból! nevű kamasztáborunkba a 13 és 18 év közötti fiatalok jelentkezhettek. Mindegyik esemény nagy népszerűségnek örvendett, a helyek gyorsan beteltek.

 

IDŐUTAZÓ GYERMEKTÁBOR

 

A 2022-es év eleje igen tartalmasan telt. Informatikai, illetve önismereti táboraink mellett gyermektábort is szerveztünk, méghozzá a 6 és 10 év közötti gyermekek számára.

  A eseményre ötven résztvevő jelentkezett. Egy időgép segítségével kis táborlakóink minden nap egy másik történelmi korba utazhattak el. Először a maják világába cseppentek, majd az ókori Egyiptom érdekességeit fedezhették fel. Nem maradhatott ki az ókori Róma sem a nagy kalandból. Csütörtökön a vadnyugati indiánok életével ismerkedhettek meg a gyermekek, a pénteki napon pedig a távoli jövőbe, a robotok világába kalauzoltuk el kis időutazóinkat. Szombati táborzárónkon megérkeztünk a jelenbe.

  A gyermekek minden nap egy interaktív történelemóra keretén belül ismerkedhettek meg az adott korral és annak jellemzőivel, amelyet mozgásos játékok és kézműves foglalkozások követtek. A nap végén vidám kincskereső játék során mélyíthették el a szerzett tudást. Sor került egy élménydús kirándulásra is, amely célpontja az Imperial Lovasklub volt.

  Remek hangulatban telt a hét. A táborlakók  ezúttal is élményekkel gazdagodva, illetve emléklappal térhettek haza.

 

 

INFORMATIKAI TÁBOROK

 

A VM4K az elmúlt évekhez hasonlóan 2022 januárjában is megszervezte immár hagyományosnak mondható téli informatikai táborait, mely a robotok világába kalauzolta az érdeklődő gyermekeket. Az öt napon át tartó foglalkozások alkalmával a 8–11 éves korosztály a RobotTábor, míg a 12–14 éves korosztály a Maqueen mikrobotika – robotok életre fel! elnevezésű táborban ismerkedett a kis gépekkel Vörös Csaba, a Szabadkai Politechnikai Iskola informatikatanára vezetésével. A táborok meghirdetését követően a helyek órák alatt beteltek, a RoboTábor esetében pedig végül egy újabb csoport indítása is szükségessé vált, így közel 50 gyermek táborozott a VM4K informatikai táboraiban január 4. és 8. között.

  Napjainkban a globalizáció térhódításának, valamint a technika fejlődésének köszönhetően egyre több, az informatika és robotika világához kapcsolódó információ ér bennünket. A gyermekek hétről-hétre hallhatnak a robotokról, a robotizációs folyamatokról, sőt néhányuk számára az AI (artificial intelligence – mesterséges intelligencia) sem ismeretlen. A táborban a kis informatikusok ténylegesen a robotika kulisszái mögé pillanthattak be: korosztályuk számára előlátott számítógépes felületen keresztül olyan kódokat, programokat hoztak létre, melyekkel meghatározott feladatok elvégzésére késztették a robotokat. A gyermekek életre keltették a robotokat, tudással, érzékszervekkel vértezték fel, ezáltal különféle feladatok elvégzését "tanították" meg a gépeknek.

  A tábor utolsó napján a VM4K elismerése, köszönete jeléül emléklapot osztott ki minden kis programozó számára.

 

ÍRD KI MAGADBÓL! – kreatív írás-, önismereti és slam poetry tábor

 

Igazi hiánypótló esemény volt idei ifitáborunk. A résztvevők különböző művészeti ágak eszközei tükrén át vehették szemügyre önnönmaguk és egymás lelkivilágát, illetve mutathatták meg a bennük rejlő érzéseket és gondolatokat, mindezt hozzáértő és lelkes foglalkozásvezetők segítségével.

  A központi téma az önkifejezés és a kreativitás volt, amit mindenki a neki legmegfelelőbb módon tudott fejleszteni, illetve kiválaszthatta a módszert, amely a legközelebb állt hozzá. Erre sok-sok eszköz állt rendelkezésre az egy hét alatt: a fiatalok bepillantást nyerhettek a kreatív írás, az irodalom, az önismereti tréning, a képzőművészet, a színház- és filmművészet, a slamelés, a zeneművészet és a fotózás berkeibe is. A foglalkozások mindegyike nagy érdeklődést váltott ki a táborlakók körében, és lelkesen vettek részt a munkában. Remélhetőleg ez a tábor maradandó élményt nyújtott vendégeinknek.

 

 

Az eseményről további hírek és beszámolók az alábbi linkeken érhetők el:

Magyar Szó: Ismerd meg! Mutasd meg! Alkoss! (közlemény)

Magyar Szó: Kalandos tél (beszámoló)

Magyar Szó: Emberek, robotok, kincsek (beszámoló, interjú)

Magyar Szó: Komolyan és játékosan (beszámoló, interjú)

Magyar Szó: Robotok a labirintusban (beszámoló, interjú)

Magyar Szó: A majáktól a robotokig (beszámoló, interjú)

Magyar Szó: A film újjászületik, minél több néző látja (interjú)

Pannon RTV: Írd ki magadból! (közlemény)

Pannon RTV: Kreatív írás-, önismereti és slam poetry tábor (beszámoló, videó)

Pannon RTV: Játékos programozás a VM4K informatikai táborában (beszámoló, videó)

Pannon RTV: Kommentár nélkül – 2022.01.08. (videó)

Pannon RTV: Híradó – 2022.01.08. (videó)

Pannon RTV: Híradó – 2022. 01.14. (videó)

Vajdasági RTV: Lezajlott a VM4K téli tábora (beszámoló, videó)

Pannon Rádió: Téli táborok (interjú)

Szabadkai Magyar Rádió: Téli táborok (interjú)

Újvidéki Rádió: Időutazó gyermektábor (interjú)

Hét Nap: Téli táborok a VM4K-ban (beszámoló)

 

Kapcsolódó médiatartalom