TÚLÉLHETI-E AZ EMBER A MÉHEK KIHALÁSÁT?

2020. február 06.

2020. február 6-án a VM4Köz.Klub megkezdte tematikus programsorozatát Bolygónk és mi címmel, melynek keretében aktuális, éghajlatváltozással – annak bioszférára gyakorolt hatásával – kapcsolatos témák kerülnek bemutatásra.

Napjainkban az éghajlatváltozás ténye bolygónk számos területén, egyre több időjárási jelenségben mutatkozik meg, melyeknek az élőlényekre gyakorolt hatása igen jelentős következményekkel járhat.

Vajon megoldást jelenthet-e az ökológiai gazdálkodásra való áttérés, a vegyszerintenzív gazdálkodásról való lemondás – különös tekintettel a jelenlegi nagyszámú méhpusztulásokra, mely becslések szerint az elkövetkezendő években akár 46% -os is lehet?

Ebben a témában, elsőként Túlélheti-e az ember a méhek kihalását? címmel hallhattunk előadást a téma egyik szakértőjétől, Ternovácz István újságírótól, gyakorló méhésztől, aki mindemellett a budapesti Szent István Egyetem (SZIE) Kertészettudományi Kar – Zentai Konzultációs Központjának konzulens tanára.

Az általános méhészeti bevezető után, azt is megtudhattuk, hogy a jelenlegi tömeges méhpusztulás következtében Ázsia egyes részein – például Szecsuan tartományban – már az emberek vették át a méhek beporzó tevékenységét, ami ha a továbbiakban így folytatódik, az emberiség „szennybemenetélenek” kezdetét jelenti. A biztos jövő érdekében tehát, mellőzni kellene a világszerte -- mértéktelen mennyiségben -- alkalmazott mérgező növényvédő szerek használatát.