URBÁNIZMUS

2018. november 08.

A VM4Köz.Klub csütörtök esti, az Európa és mi sorozat újabb programjának vendége volt Urbán András, Jászai Mari-, Hevesi Sándor- és legújabban Bojan Stupica-díjas rendező, a Kosztolányi Dezső Színház igazgatója, a Desiré Central Station a bácskai régió egyetlen nemzetközi színházi fesztiváljának alapítója. A másfél órás őszinte, a közönséggel folyamatosan aktív párbeszédekben lévő művészről, a térség egyik legkiemelkedőbb rendezőjéről sokat megtudhatott a közönség.
Elmesélte, hogy tizennyolc évesen egyik alapítója volt Zentán az AIOWA nevű színházi, összművészeti csoportnak. Spontán történésekkel foglalkoztak, happeningekkel, performance-okkal, s mint mondta, akkor szinte mindent tudtak a színházról. Ma is ezt akarja utolérni.
Minden érdekli, irodalmi művekből is dolgozik, nemzeti klasszikusokat értelmez át, vagy egy téma foglalkoztatja, és saját szerzői projektet hoz létre. Sokszor dolgozik megrendelésre, ami annyit jelent, hogy adott egy-egy mű, de annak rendezését teljes mértékben rá, a rendezőre bízzák. 
Beszélt arról, hogy a színpadon a színészi létezés specifikus helyzet, a színésznek egyfajta mélyebb jelenlétére van szükség. Fontosnak tartja az interakciót, sokszor a próbák hosszú időn keresztül csak beszélgetések.
Urbán András elmondta, hogy szórakoztatja a provokáció, a mellbevágó dolgok. A valósággal foglalkozik, amiben élünk, használja a politikusságot a színházban úgy, mint más meghökkentő momentumokat. Szent dolgok vannak, mondta Urbán, de tabuk nincsenek. Mindenről lehet és kell beszélni.